Кирил Петков разкри: ИТН поискаха още 3.6 милиарда лева за МРРБ, ние отказахме категорично!

0
151
Премиер Кирил Петков
Премиер Кирил Петков. Снимка: БТА

Министрите на „Има такъв народ“ /ИТН/ са поискали увеличаване на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ с 3.6 милиарда лева по време на актуализацията на бюджета. Това разкри на извънреден брифинг на „Продължаваме промяната“ /ПП/ премиерът Кирил Петков по повод изявлението на Слави Трифонов, че ИТН напуска управляващата коалиция

„Това е отгоре на съществуващата сума от 2.2 милиарда, което е безпрецедентен бюджет. Поискаха 3.6 милиарда да бъдат платени на същите тези фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Ние казахме, че тази актуализация не е за да може да се допълват бюджетите на МРРБ, а за да се увеличат пенсиите и да се помогне на семействата. Тази актуализация е за мерки заради високата цена на бензина и дизела и да махнем ДДС-то на хляба, получихме обратно, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези средства на министерството“, обясни министър-председателят. 

Днес в Министерският съвет от ПП са заявили ясно, че това няма как да се случи.

„Когато обещахме на нашите гласоподаватели, че ще има нулева толерантност към корупцията, ние заставаме зад това. Вие знаете, че първият конфликт с ИТН възникна, когато не им допуснахме първите 1.1 милиарда лева, които бяха във връзка с ремонтите. Тези пътища нямат гаранция. Тази комисия излезе с този доклад съвсем скоро и колегите от МРРБ знаеха, че това ще излезе като публична информация. Отделно ние казахме, че едно от големите обещания е да реформираме КПКОНПИ, а вече шест месеца това не се случва. Ние предложихме да сложим човек, който има безупречна репутация и това е министър Рашков. Ние казахме, че това е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ“, подчерта Петков. И допълни:

„Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, мафията и хората, които използват обществен ресурс и да си го сложат в джоба. Или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита, защото това са пари на всички нас. Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме кандидат като Бойко Рашков. Морал не е да се крием под някакви общи заглавия, а морал е когато кажеш не на парите да отиват при мафиотите, които са изнасяли парите с торби.“

От своя страна министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че вече от близо година в МВР се провеждат разследвания за дейността на различни лица по време на управлението на Бойко Борисов и те са свързани с конкретни фирми, на които в противоречие със законите е било дадено да изграждат автомагистрали в страната. 

„В резултат на това по категоричен начин се установи, че на тези фирми, близки до кабинета „Борисов“, са отпускани авансово между 50%-80% от сумите, които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на различни пътища, включително АМ „Хемус“, посочи още той. 

„Тази коалиция беше трудно сформирана. Но имаше едно разбиране в основата на формирането на коалицията и то беше, че ще се сложи край на кражбите и, че парите на българите ще бъдат разходвани целесъобразно. Някои са ме питали къде е червената линия на ПП и ние ясно сме заявявали, че нашата червена линия е да не допуснем кражба. Днес сме тук точно заради тази червена линия. Може да имаме различния какво да се направи. Може да имаме различия как е най-целесъобразно да се израходва ресурса, които събираме от гражданите, но не може да имаме различия за това, че не трябва да се допускат кражби. Няма как да допуснем обществени поръчки, които не са на най-ниска цена. Това се правеше в едно управление. Няма да се прави в нашето управление“, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. 

В отговор на журналистически въпросът Кирил Петков разкри подробности за исканията на ИТН, свързани с КПКОНПИ:

„Има различни депутати в ИТН. ИТН каза, че искат да има в КПКОНПИ специален борд от поне 4 човека. Всяка партия да има право на вето и поне един човек, ако КПКОНПИ разследва хора, които от тяхна гледана точка не са правилните хора. Няма как да имаме инструмент, който да работи ефективно, ако някакви бордове слагат вето върху това кой може да разследва и кой може да бъде разследван. Когато казахме нека да сложим един безспорен лидер в борбата с корупцията, какъвто е Рашков, очаквахме поне там да имаме разбиране. И ние сме готови да оставим хората, които разследват единствените ни реални постижения, но да не дадем шанс на човек като министър Рашков да бъде начело. Това показва явно нежелание в борбата с корупцията и искате да се раздавате 6 милиарда на същите тези фирми, това е ясно, че тези 6 милиарда трябва да бъдат похарчени по непрозрачен начин. Никакви компромиси не могат да ни накарат да похарчим тези пари. Ние ще издържим и ще издържим, защото всичко, което правим, го правим с принципи и това ни дава воля да издържим.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments