До месец става ясна присъдата на Димитър Йотов за смъртта на 8-годишния Тома в Мездра

0
673
Съдебната палата във Враца
Окръжна прокуратура-Враца. Снимка: Димитър Димитров, Фейсбук

В рамките на месец ще стане ясно какво ще е наказанието за 38-годишния Димитър Йотов, който е обвиняем за смъртта на 8-годишния Тома в Мездра. Днес във Врачанския окръжен съд се проведе повторно заседание по Въззивно наказателно общ характер дело № 397/21 г.

Делото беше образувано след внасяне на 2 жалби срещу присъда, произнесена от Районен съд – Мездра по НОХД 276/21, с която Димитър Йотов от Мездра беше признат за виновен и му беше наложено наказание след редукция от 6 години „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване.

Подсъдимият беше признат за виновен в това, че 8 януари в Мездра в дома си е държал 4 броя огнестрелни оръжия и 28 боеприпаси за тях в нарушение на ЗОБВВПИ, вследствие на което е произведен изстрел с едно от оръжията и е последвала смъртта на малолетно дете, като деецът не е искал и не е допускал това и случаят е особено тежък.

Жалби срещу присъдата бяха внесени от повереника на наследниците на починалото малолетно дете и от защитниците на подсъдимия. Провеждането на повторно заседание се наложи след смъртта на един от съдиите в тричленния състав по делото, след което бе определен друг съдия, който бе включен в съдебния състав. Новото съдебно заседание се проведе, за да бъде спазен принципът за неизменност на състава на съда от началото на делото до произнасянето на съдебния акт.

Днес троен наказателен състав на Окръжен съд – Враца даде ход на делото. От страните в процеса не бяха направени искания за събирането на нови доказателства. След пледоариите, съдът обяви, че ще се произнесе с решение по делото в едномесечен срок.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments