От днес влиза в сила разхлабване на част от ограничителните мерки

0
110
Локдаун
Локдаун. Снимка: Pixabay

От днес част от ограничителните мерки, въведени заради пандемията от COVID-19, се разхлабват. Разрешават се посещенията на заведенията и на закрито. Ресторанти и кафенета ще трябва да работят при не повече от 50% от капацитета си. Освен това ще отварят в 06:00 и ще трябва да затварят в 23:00 часа.

Допуска се вече провеждането и на развлекателни и културни мероприятия. Врати отварят и театри, библиотеки, кина и галерии. Ще могат да се организират и сценични прояви, циркови представления и други подобни. При тях също има ограничение за капацитета на заетите места, който не трябва да надхвърля 30 на сто. Ще трябва да се спазва и дистанция от най-малко 1,5 метра.

По време на концерти, фестивали и други сценични прояви зрителите ще трябва да използват и защитни маски и ще трябва да бъдат само на седящи места.

Учениците също се връщат за присъствено обучение в училище от днес. В класните стаи влизат тези от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 5-ти до 12-ти клас, когато те се обучават в слети паралелки или паралелките са единствените за школото. В противен случай децата от 5-ти до 12-ти клас ще се обучават присъствено по график, като първи в класните стаи влизат тези от 7,8 и 10 клас.

Моловете също ще заработят отново, но от петък. Нехранителните магазини отварят още от днес при изискване за един посетител на площ от 8 квадратни метра. Оттогава ще бъдат разрешени и посещенията в казината и игралните зали. Там също ще има ограничение за капацитета от 50%. Дискотеки и клубове ще отворят за посетители от 29 април и ще работят при половината от капацитета си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments