Научната общност у нас ще бъде поканена за разрешаване на проблема със срутищните процеси

0
108
Николай Нанков и Емил Димитров
Николай Нанков и Емил Димитров. Снимка: МРРБ

Представители на научната общност у нас ще бъдат поканени за намиране на решение за срутищните процеси. Това съобщи в Бургас зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той подчерта, че в момента в голяма част от територията на страната, в планински области, по републикански и общински пътища има активизирани срутищни процеси. Затова в Агенция „Пътна инфраструктура“ е заседавал кризисен щаб

„Изпращат се покани до научната общност, за да може инженер-геолозите, геолозите, експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, от Минно-геоложкия университет и от УАСГ да присъстват при взимане на експертните решения как в дългосрочен план ще се минимизира рискът от срутища“, каза още Нанков, цитиран от МРРБ. 

АПИ ще затваря превантивно пътни отсечки, където има опасност от тежки срутищни процеси в резултат от обилните валежи, температурни амплитуди или заради изветрели магмени или варовикови скали, информира още заместник-министърът. Той обърна внимание, че в този период освен аварийни дейности по обрушване на скатове, други не могат да бъдат извършвани. В рамките на пролетните и летните месеци с наличния бюджет на агенцията ще бъдат изпълнявани обмрежвания, обрушвания, като ще работят и алпинисти. Сигнализацията на опасните зони ще бъде увеличена. Тук възниква важният въпрос защо до момента държавата не е предприела действия за разрешаване на този проблем, след като дори има отделени средства за това и кой ще понесе сега отговорността за тази липса на реални действия. 

„Вчера се отвори едната лента на АМ „Струма“ (бившата АМ „Люлин“) в посока София. Надяваме се с добрата организация, създадена още в първите часове при възникване на срутището, с алпинисти и машини, които извозват обрушения материал, движението и към Перник да бъде отворено днес в светлата част на деня. Там предстоят дълготрайни укрепвания“, обяви още Нанков. 

Ремонтът на компрометирания 40-километров участък от АМ „Тракия“ се разделя на два етапа. Затваря се първо отсечката от п. в. „Плодовитово“ до п. в. „Чирпан“. Днес се прави временна организация за движение. Магистралата ще бъде изцяло затворена, ще се използват обходни маршрути. Шофьорите да следят указанията на сайта на АПИ и на Пътна полиция, каза Николай Нанков.

Работата по първите 16,5 км трябва да приключи най-късно до 25 март, съобразявайки се с метеорологичната обстановка. Единствената пречка за изпълнение на срока са атмосферните условия.

„Необходими са 7-8 дни без валежи за полагане на двата пласта асфалт, останалите дейности могат да се извършват и при други метереологични условия. Срокът за ремонт на останалите 23,5 км е до Великденските празници“, каза още той. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments