Отпуснати бяха близо 15 милиона лева за преодоляване на последствията от наводненията

0
71
Наводнения
Снимка: Pixabay

Правителството отпусна близо 15 милиона лева за преодоляването на последствията от бедствията в страната. Решението беше взето на днешното редовно заседание. На него премиерът Бойко Борисов поиска Министерството на регионалното развитие и благоустройството да въведе нова система и чрез датчици да е ясно къде са се активизирали срутищни процеси. Това се случва заради събитията от последните дни, които затвориха пътища в страната като този през Искърското дефиле, например. Защо правителството до момента не е направило необходимото за укрепването на тези терени и въпросните датчици достатъчна превенция ли са, са много важни въпроси в този случай. 

„Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни“, е отбелязал Борисов.

Той е изискал от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова максимално бързо да се действа по този проект.

„На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, категоричен бе Борисов.

Министър Аврамова докладва, че в момента се проверява приложимостта точно на изисканите от премиера контролно-измервателни системи специално за срутищни процеси. В момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

В рамките на правителственото заседание 5 общини получиха финансова помощ за справяне с последиците от бедствия. От общата сума в размер на 14 498 262 лв. на община Благоевград бяха осигурени 4 770 033 лв. за укрепване на пътя Бистрица – летовище „Бодрост“ (местност „Картала“). 

Втората община, която получи подкрепа от 3 824 422 лв., е Гърмен. От средствата 1 615 447 лв. са за възстановяване и изграждане на геозащитни съоръжения и водостоци за отвеждане на поройни води през масиви на село Рибново; 547 037 лв. са за възстановяване на сграда в село Скребатно; 1 260 808 лв. са предназначени за корекция на коритото на река Върбица в участъка на село Дъбница чрез изграждането на подпорни стени и мост; 300 900 лв. са за корекция на дере в село Дебрен и 100 230 лв. – за корекция на дере в село Гърмен.

За община Ардино правителството отпусна 117 378 лв., с които аварийно ще бъде извършено укрепване на скат в село Падина. Други 130 489 лв. са осигурени на Столична община за възстановяване на средства за извършени спешни аварийно-спасителни и неотложно възстановителни работи в район „Нови Искър“, район „Надежда 4“ и район „Връбница“. А 55 940 лв. бяха отпуснати на община Своге за неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за махала Струлница в село Искрец.

В хода на заседанието на правителството днес по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха отпуснати 1 500 000 лв. за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Стара Загора и София. А по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ бяха осигурени 4 100 000 лв. за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през 2021 г., съобщиха още от правителствената информационна служба.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments