9 неща, които продуктивните хора правят преди обед

0
174
Работа
Снимка: Wikimedia commons

Не може всички хора да сме ранобудни, но според скорошно проучване, можем да удължим времето си на Земята, ако се събуждаме няколко часа по-рано всеки ден, пише „Бизнес Инсайдер“.

Специалисти са изследвали над 430 000 души на възраст между 38 и 73 години в продължение на шест години и половина, за да видят как техният начин на живот на „ранна птица“ или „нощна сова“ влияе на тяхното здраве и благополучие. Резултатите показват, че здравословното състояние на „нощните птици“ не е сред най-доброто. Има по-голям шанс да развият психологическо разстройство, диабет, респираторни заболявания и стомашно-чревни заболявания.

Докато ставането рано сутрин създава повече ползи за здравето – увеличава дневната производителност и съответно се наблюдава кариерен растеж.

Според биолога Кристоф Рандлър хората, които стават в ранните часове, е по-вероятно да постигнат целите си в кариерата, отколкото тези, които не го правят. Проучването му, публикувано в „Харвард Бизнес Ревю“, изследва около 400 студенти и установява, че ранобудните хора са по-проактивни спрямо „вечерните“.

Ето какво правят девет свръхпродуктивни хора преди обяд, за да запазят инерцията си цял ден:

  1. Разделят деня си на две

Основателят и творчески директор на „Менс Стайл Про“ Сабир Пиел се кълне, че разделя деня си на две, за да запази креативността си.

„Правя списък с най-много 10 задачи, които искам да приключа до обяд. За да ми е интересно докато работя, на всеки кръгъл час си обработвам имейла. А като завърша две задачи – правя 20 лицеви опори“, коментира Стайл за Бизнес Инсайдер.

Що се отнася до втората част от деня (между обяд и 17 часа), той предприема различна тактика – „Фокусирам цялото си внимание върху срещи и върху подобни изключително времеемки задачи“, посочи той.

  1. Те стават рано

Педиатърът д-р Меган Брукс, балансира майчинството и се грижи за младите си пациенти всеки ден, като удължава графика си.

„Винаги идвам поне половин час по-рано преди пациентите си. Ключът е да проверите техните графици и тогава да повикате техните родители за тестове или последващи изследвания. В други дни например използвам това време, за да пия кафето си и да се уверя, че всичко съм свършила за моите момичета“., обяснява д-р Брукс.

  1. Те имат време за себе си

Като отделя време за себе си всяка сутрин, главният редактор и наскоро станала майка Рейчъл Боуи повишава настроението си и общата си производителност.

„Толкова е лесно да се стресираш, ако имаш дълъг списък със задачи и едновременно с това сменяш пелени. Така че всяка сутрин под душа броя от 1 до 180 (точно 3 минути) и използвам това време като подарък“, споделят Боуи и добавя, че колкото и глупаво да звучи, този трик има успокояващ ефект и я държи по-концентрирана.

  1. Проверяват списъка със задачите си два пъти

Кандис Джоунс гради кариера в медиите. Той винаги проверява два пъти задачите си за деня.

„Живея и умирам над списъците си. Преди да си легна, актуализирам списъка си с нещата, които трябва да свърша през следващия ден и идната седмица. Когато се събудя, преглеждам списъка си със задачи, преди да проверя имейлите си. Това е така, защото искам да бъда активен и да изпълня приоритети си“, коментира Джоунс.

  1. Те обожават природата

Крис Хейнс, управляващ директор и основател на „Мил Мяудоу“, екологичен курорт в Англия, прекарва дните си, като се уверява, че бизнесът му е добре смазана машина, така че всички негови гости са щастливи и по този начин приходите му продължават да растат.

„Ставам около 5:45 часа, за да пусна пилетата, след това взимам топката за тенис и се отправям към сутрешния въздух, за да разходя кучето“, каза той. „Разходката на открито в село (през дъждовно или слънчево време) винаги може да разчисти всяка мъгла от ума.“

  1. Закусват обилно

Сара Донован, производител и дизайнер на перуки в Бродуей, прекарва по-голямата част от деня си в театри в Ню Йорк, подготвяйки актьори за техните шоута, помагайки на дизайнерите да усъвършенстват прическите за новите шоута. За да остане енергична, тя започва деня си с обилна закуска.

„Трябва да закуся добре – пуешки бекон, яйца, авокадо, препечени филии, кафе – преди да започна деня си. Като работиш за Бродуей, често не ти остава време да ядеш, така че трябва да закусвам, за да остана енергична“, обяснява Донован.

  1. Те остават актуални

Между публикуването на първата си книга и работата на пълно работно време като директор по храненето в списание „Добра домакинство“ Жаклин Лондон има много работа. Но за да остане продуктивна, тя всъщност върши по-голямата част от работата си сутрин.

„Всеки ден преглеждам всички новини, свързани с ресора си, рецензирани списания, бизнес новини или съобщения. Може би изглежда много, но когато съм запозната с иновациите (малки или големи) се чувствам по-добре подготвена и смятам, че мога да се справя по-добре с поставените задачи“, коментира Лондон.

  1. Те слушат подкасти

Саманта Донг, основател и главен изпълнителен директор на марката за обувки „Ейли“, смята, че трябва да започва дните си зареждащо. Как го постига?

„Започвам деня си с рутина, която релаксира, приятна е, вдъхновява и ми позволява да изчистя съзнанието си – това според мен е най-добрият инструмент – а именно – да си направя кафе, да си пусна страхотен подкаст и така се подготвям за натоварения ден, в който ще изграждам бизнеса си“, посочва Донг.

  1. Започват деня си с пот

Инженерът от Портланд Арне Бостром се изпотява всяка сутрин, преди да започне работния си ден.

„Правя упражнения преди работа. Така имам чувството, че вече съм постигнал нещо голямо още преди да започне работния ми ден“, споделя той.

Бостром отбелязва, че ставането всяка сутрин в 5 часа не е никак лесно.

„Някои дни е по-трудно да се измъкнеш от леглото, но е по-лесно да преодолееш тази пречка, ако планираш тренировката и дрехите си от предната нощ. Тогава може да станеш, да излезеш и да бъдеш продуктивен през целия ден“, посочва Бостром.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments