9 май – Денят на Европа и 76 години от края на Втората световна война

0
89
Мир
Снимка: Pixabay

Днес отбелязваме Денят на Европа, символизиращ поетия път към общност на споделени ценности и интереси, и Денят на мира – 76 години от края на Втората Световна война, приключила през 1945 година, превръщайки се в най-мащабния военен конфликт в историята на човечеството.

Празникът на Европа е посветен на мира и обединението. Датата е позната още като Денят на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман. С нея той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа реална стъпка към създаването на европейската федерация“. В този ден се поставя началото на поддържането на мирни отношения на Стария континент.

В София държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция.

Втората световна война засяга всички страни в света, включително всички Велики сили в определен момент се включват във войната, присъединявайки се към един от двата противостоящи военни съюза – Съюзниците (първоначално: САЩ, Великобритания, СССР, Китай, Австралия, Белгия, Канада, Коста Рика, Куба, Чехословакия, Доминиканската република, Ел Салвадор, Гърция, Гватемала, Хаити, Хондурас, Индия, Люксембург, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Панама, Южна Африка и Югославия) и Тристранния пакт (Хитлеристка Германия, Кралство Италия, Японска империя). 

Войната в Европа завършва с настъпление на Съюзниците в Германия, достигнало своята кулминация с превземането на Берлин от съветските войски, самоубийството на Адолф Хитлер и безусловната капитулация на Германия на 8 май 1945 година.

След американските атомни бомбардировки в Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август и изправена пред заплахата от десант на Японските острови, нови атомни бомбардировки и война със Съветския съюз, на 15 август 1945 година Япония обявява намерението си да капитулира, с което Съюзниците постигат пълна победа и в Азия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments