73% от българите живеят в големите градове

0
84
Министър Петя Аврамова. Снимка: Министерство на регионалното развитие и благоустройство
Министър Петя Аврамова. Снимка: Министерство на регионалното развитие и благоустройство

Малко над 73 на сто от българите живеят в големите градове, показва официалната статистика. Над една трета от тях са концентрирани в шест населени места с жители над 100 хиляди, предаде „Кросс.бг“.

„Наша основна задача е да спрем обезлюдяването и да създадем добри условия за живот и в по-малките населени места. Да подобрим свързаността и възможностите за мобилност на населението“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Развитието на градовете трябва да бъде планирано така, че в тях да има както жилища и бизнес сгради, така и места за прекарване на свободното време.

При откриването на Международната архитектурна конференция „SHARE Sofia“ Петя Аврамова заяви, че има ръст в строителството. Градовете се обновяват, подобряват се социалната и образователната инфраструктура, както и енергийната ефективност на хиляди обществени и частни постройки. Използват се средства както от предвидения републикански бюджет, така и от Европейския Съюз.

Стартирани са проверки на обезопасителните огради по магистралите, като при наличие на проблем той ще бъдат отстраняван незабавно.

Министър Аврамова коментира и тол системата. Тя съобщи, че скоро предстои да бъдат обсъждани цените на таксите.

„Необходима е голяма обществена подкрепа за приемането на тарифите, обхвата и въвеждането на тол системата, защото всички в България искаме да имаме добри пътища, а заради недофинансирането на сектора има такива, които са в много лошо експлоатационно състояние.“

За Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради министърът каза, че резултатите до момента са добри и визията е по-красива. Обмислят се варианти програмата да продължи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments