50000 души са засегнати от обилни наводнения в Сидни

0
32
Наводнения
Наводнения. Снимка: Pixabay

Стотици домове са били наводнени в най-големия град в Австралия, Сидни и околностите му в резултат на обилно наводнение, което е засегнало 50000 души, съобщиха властите по-рано днес. През нощта екипите на спешна помощ са спасили 100 души, блокирани в коли по наводнени пътища или в домовете им в района на Сидни, информира началничката на Държавната служба за спешна помощ Ашли Съливан.

Продължителните проливни дъждове причиниха преливане на язовири и речни корита, което доведе до четвърто извънредно наводнение за последните 16 месеца в много части на града. Заповеди за незабавна евакуация и предупреждения да се подготвят за напускане на домовете си са получили 50 000 души, като вчера броят им е бил 32 000 души, съобщи премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Пероте. През нощта властите на на щата Нов Южен Уелс обявиха бедствено положение в 23 района, като призоваха за финансова помощ федералното правителство. Министърката на извънредните ситуации Стеф Кук изрази благодарност за уменията и ангажираността на спасителните екипи, които са успели да предотвратят много случаи на смърт или сериозни наранявания.

В някои райони на южната част на Сидни само за 24 часа са паднали повече от 20 см. дъжд, което е повече от 17% от средната годишна стойност за града, съобщи метеорологът от Службата по метеорология Джонатан Хау. Днес в източните предградия на Сидни остават в сила предупрежденията за тежки метеорологични условия и проливни дъждове. Предупрежденията важат и за крайбрежните райони на север от Сидни, както и в долината Хънтър. По данни на метеоролози най-тежките наводнения са регистрирани в северните и западните покрайнини на Сидни. Жителите на Лансвейл, в югозападната част на Сидни, бяха изненадани от скоростта, с която районът им е бил наводнен, и от нарастващата честота на подобни наводнения в последно време.

Случи се през 1986 и 88 г., след това не се е случвало в продължение на 28 години, и така до 2016 и 2020 г., а сега се случи четири пъти в рамките на тази година“, споделя местен жител на Лансвейл, на име Тери.

Опасното време и бурното море по крайбрежието на Нов Южен Уелс осуетиха плановете за изтегляне на засегнатия товарен кораб с 21 членове на екипажа на безопасно място в открито море. Вчера сутринта корабът загуби мощност, след като напусна пристанището в Уолонгонг, южно от Сидни, като имаше опасност той да бъде потопен от 8-метровите вълни и силните ветрове. Опитът да се изтегли плавателният съд с помощта на влекачи в открития океан е завършил с провал, тъй като въжето се е скъсало, заяви изпълнителният директор на пристанищната администрация Филип Холидей. Първоначалният план е бил екипажът на кораба да се опита да ремонтира двигателя, докато е в морето. Новият план е корабът да бъде изтеглен в Сидни, когато времето и морските условия се успокоят, като се очаква това да се случи утре.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments