5000 лева трябва да плати учителка за насинено в детска градина дете

0
163
Съд. Снимка: Архив
Снимка: Архив

5000 лева обезщетение е осъдена да плати учителката от Детска градина „Пролет“ в Панагюрище за насинено момченце от групата, за която отговаряла. Родителите на малчугана са завели и спечелили гражданско дело, заведено след инцидента, пред Окръжния съд в Пазарджик. Претенциите за 26 000 лева срещу педагожката и детската градина били частично уважени, пише „Дарик“.

Всичко започнало на 5 септември 2017 г., когато Краси – тогава на 2 години и 4 месеца, бил за втори път на градина. Детето било взето следобед от баща си Георги Налбантов. То било със синини и от двете страни на лицето, по шията, по едното ухо. По думите на учителката Павлина Ерова, те били нанесени от друго дете, което целувало и хапало момченцето като израз на обич.

По-късно същия ден Георги и баща му се върнали в градината, за да потърсят по-подробни обяснения, защото не повярвали на тази версия. Последвали разгорещени разпри и дори спречкване. Случаят дори прерасна в национален скандал, след като беше публикуван в социалните мрежи от семейството.

Обвиняваната учителка Павлина Ерова разказала и пред магистратите, че нараняванията са нанесени от по-голямо момче, оставено в групата на най-малките, защото Краси само него познавал и в присъствието му се чувствал по-добре.

Три педагожки, както и директорката на градината също свидетелствали, че Краси бил спокоен след насиняването, спал е на обяд и обяснявало как баткото го „цункал, гушкал и щипнал“. Опитали се да му помогнат, като го мазали с купен от аптеката мехлем и налагали наранените места с мокри кърпички.

Семейството на пострадалото дете пък споделило, че то било изключително разстроено, плачело и бълнувало. Чак на другия ден Краси успял да сподели, че госпожата го била, дърпала му ушенцето и затова не искал да ходи на градина.

Дълго след това само при споменаването на тази думи, детенцето се разплаквало. Реакцията му била същата и когато виждал жени, приличащи на учителката или детската градина. Личната лекарка на момченцето свидетелства, че при преглед след инцидента то плачело и повтаряло „градинката, градинката“, не й позволявало да го докосва. По бузата и ушенцето имало червени отпечатъци от пръсти, вече започнали да посиняват.

Съдебно-психологическа експертиза също показала, че част от нанесените травми не може да са от ухапване или падане, а са от тъпи предмети, възможно е да са от човешка ръка на възрастен. Ерова не е обвинена в престъпление. Досъдебното производство скоро след инцидента било прекратено от прокуратурата поради липса на доказателства кой е автор на деянието.

Тя била осъдена да плати на семейството 5000 лева и лихви за времето от 5 септември 2017 г. до пълното издължаване. Искът на родителите срещу детската градина е отхвърлен. Педагожката ще трябва да им плати и 1365 лева разноски по процеса, а родителите – 1054 на нея и малко над 900 лева на детското заведение заради отхвърления иск до 26 000 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments