5 минимални работни заплати за музикалните творци на свободна практика

0
81
Дискотека
Дискотека. Снимка: Pixabay

Държавата отпуска средства за музикалните творци на свободна практика. Те ще са в размер на 4 267 000 лева.

Така всеки от музикалните творци на свободна практика ще получи по пет минимални работни заплати и осигурителни вноски към тях.

От помощта ще се възползват около 1000 музиканти, които ще вземат по 4350 лева. От тях 3250 лева са парите, които ще получат на практика и 1100 лева са осигуровките.

Новината дойде след среща на Рут Колева с високопоставен политик. Вчера тя разпространи в профила си в социалната мрежа Facebook отворено писмо, в което се настояваше музикалните творци на свободна практика да бъдат обезщетени така, както се прави и за други потърпевши от пандемията като работещите в ресторантьорския бранш, например. Оказа се, че до момента държавата не беше предвидила никакви компенсации за творците, които не могат да работят, защото концертите са преустановени и така те са останали на практика без никакви доходи.

Тук възниква важният въпрос дали отпускането на средства не се прави, за да се осигури благоволение за предстоящите на 4 април парламентарни избори. Проблемите в музикалния бранш не са от времето на пандемията от COVID-19, но през последните години не е направено необходимото, за да бъдат разрешени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments