45 души са задържани по време на акцията срещу автомафията у нас

0
135
Специализирана акция
Специализирана акция. Снимка: ОДМВР-Варна

„До 11:00 часа днес са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са две превозни средства, обявени за общодържавно издирване. До същия час са задържани и 45 души.“

Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на извънреден брифинг по повод днешната специализирана акция на МВР и прокуратурата срещу автомафията в страната.

От думите му стана още ясно, че до този момент 35 лица са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде подробно обяснение и за целия механизъм на кражбите, като заяви, че автоджамбазите стават все по-иновативни в действията си.

Специализирана акция
Специализирана акция. Снимка: ОДМВР-Варна

„Има нови методи, с които само за няколко минути могат да отворят и запалят автомобила. Те успяват да прихванат сигнала от ключа и да го прехвърлят на друго устройство, което се събира в един малък куфар. Преди трябваше крадецът да е на един метър разстояние, но вече може да се прихване и от пет метра. Това може да стане, дори когато собственикът се намира в жилището си, а крадците стоят пред вратата“, обясни тя.

Милева допълни, че в момента една малка машинка може да отключи скъп джип. Подобни устройства на пазара се предлагат по 60 000 лева. Схемата за кражба често включва изнудване, като автоджамбазите понякога искат възнаграждeние, а в други случаи директно откуп за връщане на откраднатия автомобил.

Борислав Сарафов допълни, че около 80% от колите се разфасоват на части, а останалите се изнасят с фалшиви документи за Русия и страните от бившия СССР. Целта на Националната следствена служба е да пресече този канал.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments