45 000 са желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 медици у нас

0
105
Лекар
Лекар. Снимка: Pixabay

45 000 медици са изявили желание да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция у нас. Това съобщи председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. Той заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов посрещнаха първите дози от препарата, които пристигнаха тази сутрин в София.

Както Искра.бг ви съобщи доставени бяха 9750 броя от ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“. Имунизацията ще започне утре в три града на страната синхронно – София, Пловдив и Бургас.

Проф. Гигов обясни, че оттук нататък остава тежката част, която е логистиката, предаде „DarikNews“. Ще бъдат разпределени по 1100 дози по основните направления – София, Пловдив, Варна. За Бургас количеството е по-малко, а именно 450 дози.

По думите на проф. Гигов желаещите медици постоянно нарастват. Първоначално техният брой беше 37 000. Той каза, че се е цитирала цифрата от 33% от общия брой на лекарите у нас, но тя вече не е достоверна, защото те са много повече.

Освен това има и постоянни заявки от различни други структури като хранителната промишленост, нотариусите, адвокатурата и Съюза на артистите.

Проф. Гигов напомни, че информираното съгласие е готово. Ваксините ще се поставят предимно в болниците, както и в Регионалните здравни инспекции.

В София дозите се съхраняват в Националния център по заразни и паразитни болести.
Пловдив първи получи своите количества от ваксината. Те бяха доставени в града под тепетата само два часа, след като пристигнаха в София, предаде „24 часа“.

Транспортирането обаче изненада мнозина, защото ваксината беше пренасяна в бус за кренвирши. Пътуването беше под полицейски кордон от четири автомобила. Ваксините бяха транспортирани до Регионалната здравна инспекция. Улица „Перущица“ беше отцепена, а униформени служители на реда пазеха на стълбите, докато ваксините се разтоварваха.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments