43% от фирмите няма да дадат коледни бонуси

0
144
Евро, пари
Снимка: Pixabay

43% от компаниите у нас няма да дадат коледни бонуси в разгара на пандемията от COVID-19. Това показват данните от проучване на Българската стопанска камара, цитирано от „bTV“. За сравнение през 2019 година едва 12 на сто от фирмите не са раздали коледни бонуси на служителите си. Сега основната причина за тяхното решение е липсата на финансова възможност. Това е породено от намалелите приходи от продажби, както и от стремежа на компаниите да задържат работниците си и да съхранят техните заплати.

От БСК са попитали фирмите при какви условия биха дали коледни бонуси и са им отговорили, че при добри финансови резултати и след преценка на приноса на съответния служител.

При раздаването на допълнителните възнаграждения най-предпочитано е това да е под формата на средства. 15% от компаниите пък ще дадат подаръци, а 8 на сто – ваучери за храна.

60% от анкетираните са посочили, че са склонни да дадат до 20% от заплатата на работника. Малко над 20 на сто са готови да дадат половината възнаграждение, а само 2% – цяла заплата.

По-високи ще са коледните бонуси в IT сектора, в недвижимите имоти, строителството и преработващата промишленост.

Освен това тази година за бизнеса е предизвикателство как да изчисли извънредния труд на хората, които работят от вкъщи. Компаниите признават, че служителите им са по-ефективни. Самите работници пък трябва да знаят кога да спрат работа, защото винаги изскачат нови задачи, но те трябва да се съобразяват със своето работно време, посочват синдикатите. От профсъюзите са на мнение, че работата от вкъщи става 24-часова, защото домът е превърнат в офис, където физически и психически ние сме на работа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments