3000 продукта, произвеждани в ЕС, със запазени марки във Великобритания

0
162
Храна
Снимка: Pixabay

След оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) над 3000 географски указания запазват марките си, съобщиха от Европейската комисия, цитирани от „Марица“.

Между тях са: шампанско, прошуто, баварска бира, сирене „Feta“ и други. Всички са защитени съгласно правата върху интелектуалната собственост в целия ЕС, включително и в Обединеното кралство.

Споразумението относно географските указания обхваща храните с традиционно специфичен характер и традиционните наименования за вина.

Репутацията, качеството и характеристиките на продуктите са свързани с географския им произход. Защитата спомага за съхраняването на автентичността им и подпомага развитието на селските райони и възможността за работа в тях.

В Споразумението за оттегляне се предвижда стоките, които са пуснати законно на пазара в ЕС или в Обединеното кралство преди края на преходния период, да може да продължат да се движат свободно между тези два пазара и да достигнат до крайните потребители, без да са необходими промени или повторно етикетиране на продуктите.

След изтичането му ще трябва да отговарят на съответните правила на една от двете страни.

От Искра.бг припомняме, че Великобритания няма да се приведе в съответствие с всички правила на Европейския съюз в нито една търговска сделка след Брекзит. Това заяви външният секретар на страната Доминик Рааб.

Преговорите за договаряне на споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС трябва да започнат следващия месец след официалното оттегляне на Великобритания от блока.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments