2542 лева са необходими за издръжката на четиричленно домакинство

0
103
Пари
Снимка: Pixabay

2542 лева са необходими за издръжката на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца. Това показват последните изчисления на КНСБ.

От началото на годината средствата са нараснали с 25 лева. Основната причина е поскъпването на хранителните стоки, които традиционно присъстват на трапезата на българина, предаде „БНР“.

Виолета Илиева обясни, че за домакинствата с ограничено потребление, особено в условията на пандемия, нарастването на тези стоки от първа необходимост означава, че трябва да се свие бюджетът от други пера като например образование, здравеопазването, обзавеждане и облекло.

В същото време през уикенда стана ясно, че последните данни на Евростат показват, че България остава на последното място в Европейския съюз по размер на минималната работна заплата. От 1 януари 2021 година тя е 650 лева, което е увеличение с 20,24 евро на месец. А за издръжката само на един човек от домакинство на месец според изчисленията на КНСБ са необходими 635 лева. Тук възниква важният въпрос как тогава могат да живеят нормално хора с минималната работна заплата в България. Излиза, че това е невъзможно.

Според същите данни на Евростат България попада в Група 1, където минималната работна заплата е до 500 евро. В тази графа попада и Унгария например, където ставката е 487 евро на месец, но е далеч над българската.

В Група 2 попадат държавите с минимални работни заплати от най-малко 500 евро, но под 100 евро на месец. Тук влизат Хърватия, Чехия, Словакия, Естония, Литва, Полша, Португалия, Гърция, Малта и Словения. И група 3, с минимално трудово заплащане с минимална стойност над 1000 евро на месец. Сред държавите-членки на ЕС, в тази група са Испания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Националните минимални работни заплати в тези държави варират от 1050 евро в Испания до 2142 евро в Люксембург.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments