2442 лева месечно са нужни на четиричленно семейство

0
158
Семейство
Източник: Wikimedia Commons

2442 лева месечно са необходими за нормален живот на четиричленно семейство. Това показва изследване на Конфедерацията на независимите синдикати в България, цитирано от „Дарик“. Има увеличение с 32 лева спрямо миналата година.

Според данните всеки от възрастните трябва да получава минимум 1221 лева след удръжките, за да бъдат подсигурени храна и облекло, да се посрещнат разходи за жилище, транспорт, образование, здравеопазване и едноседмична почивка. Около 70% от работещите българи печелят около или под тази сума месечно.

Поскъпването на издръжката през първото тримесечие на тази година се дължи на увеличената цена на природния газ, тока и хранителните продукти, поскъпването на цените на питейната вода, продукцията от селското стопанство, както и на динамиката на цените на горивата.

Наблюдава се спад на броя домакинства, които живеят със средства под нужните за издръжка. Това са общо 70% от семействата в България. Близо 28% или около 2 милиона души преживяват с доход от 348 лева месечно.

Остава висок процентът на бедните домакинства, а доходите при платежоспособните семейства нарастват. Това показва запазващата се поляризация между най-бедни и най-богати.

От друг доклад на КНСБ станало ясно, че най-добре платени са работещите в сферата на информационните технологии и въздушния транспорт. С най-ниски заплати са работещите в ресторанти, охранителите и озеленителите.

От синдиката са поискали актуализация на бюджета за 2019 година – допълнителни 18,6 млн. лева, с които да се увеличат заплатите на социалните работници, служителите в музеи, галерии, библиотеки, духовите оркестри и фолклорните ансамбли, както и на работещите на трудов договор в затворите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments