2019-а – най-слабата за сделки с бизнес имоти за последните 7 години

0
340
Пари
Pixabay

2019 – а година е била най-слабата за сделки с бизнес имоти през последните 7 години. Единствената по-слаба е била 2013 година. Това стана ясно от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, цитирано от „Dnes.bg“.

По предварителни данни към декември са били сключени продажби за 146 милиона евро. Ако се добавят и покупките на парцели за строителство на бизнес площи, общата сума около 200 милиона евро.

Отбелязан е спад от цели 75% спрямо 2018 година.

Експертите обаче смятат, че у нас има стабилна икономическа перспектива и благоприятни условия за финансиране, така че ще има и добра инвестиционна активност. Но пазарът страда от слабо предлагане на добър продукт, който да бъде закупен, и това е големият проблем. Другата пречка са нереалистичните очаквания за цена от страна на собствениците.

През 2019 година най-много са се продавали хотели и офис площи. Очакванията са и през 2020 година те да запазят водещата си роля на пазара.

Търсенето на офис площи под наем остава стабилно, като прогнозите са обемът на отдадените места в София да се движи около 150-160 000 кв. м. годишно.

Що се отнася до търговските площи цените на наемите са тръгнали нагоре заради по-голямото търсене. Очакванията са тенденцията да се запази и през 2020 година.

А при индустриалните имоти се отбелязва ръст на инвестициите в логистични площи за отдаване под наем. Над 50% от строящите се в момента в района на София се изграждат точно с тази цел.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments