19900 души са загубили живота си по пътищата в Европа през 2021 г.

0
57
Катастрофа
Катастрофа. Снимка: Pixabay, Архив

19900 души са загубили живота си по пътищата в Европа през миналата година. Това показват окончателните данни за смъртните случаи по пътищата на Европейския съюз /ЕС/ за 2021 г., публикувани днес от Европейската комисия /ЕК/. Това е ръст с 6% спрямо 2020 г. Увеличението следва безпрецедентния годишен спад от 17% между 2019 и 2020 година, силно повлиян от по-ниските равнища на трафика, дължащи се на ограничителните мерки, наложени от COVID пандемията.

През 2021 г. в целия ЕС имаше средно 45 смъртни случая по пътищата на 1 милион жители (от 20/милион в Швеция и 22/милион в Дания до 81/милион в България и 92/милион в Румъния). Предварителните данни за първите 7 месеца на тази година показват средно повишение с над 10% на смъртните случаи по пътищата в сравнение със същия период на 2021 г.

Настоящата тенденция все още е под равнищата отпреди пандемията. Като част от своята стратегия „Нулева смъртност“ Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки по цялостен подход за безопасна система, включващ безопасни превозни средства, безопасна инфраструктура, безопасно използване на пътищата и по-добри грижи след произшествието. Този модерен подход е широко приет като най-доброто средство за подобряване на пътната безопасност.

Данните бяха обявени по време на ежегодните награди за високи постижения в областта на пътната безопасност под домакинството на Комисията, с които се отличават иновативни проекти в цяла Европа.

Комисията също така публикува редица доклади като част от своята Европейска обсерватория за безопасност на движението по пътищата, в които се предоставят подробни данни и анализ на редица теми, свързани с пътната безопасност, като например значението на носенето на предпазни колани, уязвимостта на децата, велосипедистите и възрастните хора като участници в движението по пътищата или отклоняването на вниманието на водачите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments