14 тона токсични отпадъци са хвърлени край гара Яна

0
196
Отрова
Снимка: Wikimedia commons

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на гара Яна, потвърдиха от Столична община за „Нова телевизия“. Дирекцията за аварийна помощ и превенция е отцепила района. Няма замърсяване на въздуха. Вече има задържан, който е заподозрян за изхвърлените отпадъци.

„В петък вечерта в 22 часа получихме сигнал за миризма в района на промишлената зона на село Яна. Веднага предприехме действия. Уведомихме РИОСВ. Създаден е щаб. Създадохме периметърът около 1 км, за да бъде безопасно за хората. Измерванията показаха по-високи концентрации на въздуха с опасни вещества. Бяха изсипани варели с неизвестно вещество, което е лесно запалимо и токсично. Оторизирана фирма ни помага с преместването на тези варели от реката“, обясни директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров.

Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци.

„Това е безотговорност по три закона. Това количество е огромно предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни“, обясни Красимир Димитров.

Ще бъдат взети проби от почвата, за да се установи дали е замърсена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments