14 обвинения след акцията в „Орландовци“ – сред тях и на двама полицаи

0
65
Акция в столичния квартал
Снимка: Министерство на вътрешните работи

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на 14 души за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи, кражби, производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол. Сред тях са и двама полицейски служители – взводни командири в столичното Второ районно управление. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна Специализирана прокуратура.

Припомняме, че участниците в групата бяха задържани вчера по време на специализирана полицейска операция в столичния квартал „Орландовци“. СДВР и дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР са наблюдавали и разследвали дейността на групата близо 7 месеца.

По време на акцията по задържането на участниците в апартаменти, автомобили и при лични обиски бяха намерени и иззети наркотици, огнестрелни оръжия, близо един тон тютюн, заедно с машина за нарязването му. Иззети са и автомобили, за част от които има данни, че са крадени.

Групата е действала повече от 3 години, сочат събраните доказателства. Разследва се съпричастието й към тежки престъпления през последните години в различни краища на страната – грабежи, в т.ч. в поща (на част от парите за пенсии на жители в района), кражби на промишлени машини, влакови релси и др. Налице са и данни, че участници в групата са извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починали да потърсят услугите им за възстановяване.

Ръководителят на групата К.Б. лично определял функциите на всеки от участниците за конкретното планирано престъпление. Обвинените полицейски служители от своя страна осигурявали липсата на полицейски сили в района на извършване на престъпление. В процес на установяване е срещу какво възнаграждение са извършвали подобни „услуги“.

На обвинените за участие в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 9 март 2019 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments