След акцията в „Орландовци“ – над 15 ареста, сред тях има от клана Гальовците и полицаи

0
229
Акция в столичния квартал
Снимка: Министерство на вътрешните работи

Над 15 души са задържани по време на започналата тази сутрин спецакция в столичния квартал „Орландовци“. Голяма част от тях са лица, принадлежащи към така наречения клан на Гольовците. Това съобщиха от полицията и уточниха, че действията на служители на СДВР и Специализираната прокуратура продължават и в момента.

В операцията участие са взели и от дирекция „Вътрешна сигурност“, тъй като макар и към този момент да няма привлечени като обвиняеми се смята, че двама взводни командири от Второ РУ са част от престъпната група. По първоначални данни те са осигурявали образно казано чадър на тези престъпления.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев е обяснил, че конкретната акция е предприета в рамките на образувано досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура.

„Делото е за организирана престъпна група, занимаваща се с широкоспектърна престъпна дейност – от дребни битови кражби до сериозни грабежи и разпространение на наркотици, производство на акцизни стоки, без бандерол и разпространяването им, от кражби на релси, чупене на надгробни паметници, до сериозни грабежи и тежки престъпления срещу личността – всичко, с което могат да се изкарат пари. Резултатите, които се надяваме да видите в следващите дни се дължат на сериозната работа на СДВР, продължила 6-7 месеца“, коментира още Гешев.

„Все още няма привлечени към наказателна отговорност, предвид че осъществените действия са буквално от преди няколко часа, така че реално колко лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност като обвиняеми ще стане ясно утре сутринта. Дотогава ще се работи сериозно от колегите от СДВР, разследващи полицаи, следователи от Специализираната прокуратура, наблюдаващи прокурори за събиране на конкретни доказателства и в утрешния ден ще има възможност да се оповестят конкретни по случая вторични престъпления“, допълни Гешев.

Разработката е стартирала миналото лято, уточни главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Според събраните до момента данни групата е извършвала кражби от промишлени предприятия, офиси на фирми, няколко грабежа.

„Намерихме доста голямо количество оръжие, на което трябва да бъде назначена експертиза, за да се види дали е газово или бойно и ако е газово дали може да бъде използвано като бойно. Двамата полицаи са от охранителна полиция и предстои да бъде доказана тяхната вина. Дейността им е била да гарантират да няма полиция в момента на кражба“, добави гл. комисар Иванов.

Главният секретар на МВР посочи, че тези данни са подадени на късен етап и предстои да се докажат. По думите на директора на СДВР ст.комисар Георги Хаджиев е установено и незаконно ползване на ток, като и по тази линия ще се работи.

Продължават процесуално-следствените действия на територията на столичния квартал „Орландовци“.

 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments