1200 атлети ще участват в маратона във Варна

0
52
Трасе на градския маратон
Трасе на градския маратон. Снимка: Община Варна

На 12 май ще се проведе градският маратон на Варна. В него ще участват рекорден брой участници от целия свят. Тазгодишното издание на надпреварата е девето поред, а броят на регистрираните атлети достигна 1200 души от 33 държави, разположени на петте континента.

Община Варна е основен партньор на лекоатлетическото състезание и активно участва в организацията и осигуряването на наградения фонд на маратона. Лично кметът Благомир Коцев ще даде старт на надпреварата и ще награди призьорите в различните дистанции. Тази година медалите са с изображение на един от символите на Варна – резиденция „Евксиноград“, разкриха организаторите.

Много елитни бегачи и рекордьори от маратони и полумаратони в чужбина са заявили участието си в спортната надпревара в неделя. Сред тях са Хасан Ухрид от Мароко с личен рекорд от Флоренция /2015 г./ и вицешампион от полумаратона в Неапол /2023 г./ и Адал Синтайею от Етиопия, която отбеляза личен рекорд през 2016 г. в Касел, Германия. Двамата ще се включат в класическата дистанция от 42 км. В полумаратона ще участва Мохамед Чаабут от Мароко, шампион от маратона в Авейро, Португалия преди по-малко от две седмици. Любопитен е фактът, че тази година в класическата дистанция се включва участник на 76 години.

За втора поредна година маратонът ще се проведе по ново сертифицирано трасе. Стартът е от пл. „Независомист“ в 09:30 ч. за дистанциите 42 и 21 км, 09:40 ч. за 10-километровото бягане и 09:50 ч. за най-кратката дистанция от 2 км кросово бягане.

Участниците ще преминат през: пешеходната зона на бул. „Княз Борис I“, преди да навлязат в Морската градина през колонадата на пл. „Антон Новак“. Голяма част от трасето е през парка, след което ще продължи по бул. „Княз Борис I“ до обръщача на резиденция „Евксиноград“. Анимирана карта на маршрута може да се проследи на: https://youtu.be/t3qjOVJpXhk.

Над 150 униформени служители на МВР-Варна и „Общинска полиция“ ще се грижат за реда и сигурността на участниците и на публиката по време на маратона. По традиция в проявата се включват и повече от 100 доброволци от варненските туристически дружества, спортни клубове и Българския младежки Червен кръст-Варна. По трасето ще бъдат разположени 3 линейки и 6 подкрепителни пункта по стандартите на Световната атлетическа асоциация.

Записване за участие: до 20:00 часа утре в офиса на Маратон Варна в Юнашкия салон. За бягането на 2 км не е необходимо предварително записване, уточниха организаторите.

Още подробности: https://marathonvarna42km.com

Здравният министър разпореди одит на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments