11 инспектори от ДАИ-Благоевград отиват на съд

0
175
ГДБОП
ГДБОП. Снимка: Архив

Спецпрокуратурата приключи разследването срещу единадесет служители в „Автомобилна администрация“ – Благоевград, обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи.

Първоначално привлечените към наказателна отговорност служители бяха десетима. След преценка на събраните доказателства, в края на януари бе обвинен още един. Вчера започна предявяването на прецизираните обвинения. Предстои предявяване и на материалите по досъдебното производство, както и внасяне на обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

Десетима от обвинените за участие в групата бяха задържани през април миналата година. Разследването установи, че те са искали и приемали подкупи от транспортни фирми в региона, за да не им бъдат съставяни наказателни постановления и налагани глоби до 5000 лв. за допуснати сериозни нарушения. Исканите подкупи са били най-често по 300 евро от фирма. За целта управителите на набелязаните транспортни фирми са били уведомявани, че предстои да им бъде извършена проверка, както и какви документи трябва да представят на инспекторите. Най-често сред предоставяните за проверка документи бил вмъкван плик с поискания подкуп.

За да отчетат обаче дейност, инспекторите налагали на фирмата глоба за дребно нарушение – обикновено от 200 лева. По тази схема участниците в групата получавали и разпределяли помежду си до 1200 евро на ден.

По искане на Специализираната прокуратура служителите са отстранени от длъжност след привличането им като обвиняеми. Към момента те са с наложени от Специализирания наказателен съд парични гаранции в различни размери.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments