Зверство: Северна Корея уби и изгори южнокорейски служител

0
216
Знаме на Южна Корея
Знаме на Южна Корея

Южнокорейски служител е застрелян и изгорен от севернокорейски войски, заяви министерството на отбраната на Юга, което осъди “бруталния акт”, информира “BBC”Сеул заяви, че мъжът е изчезнал от патрулна лодка близо до границата и по-късно е открит във водите на Севера.

Севернокорейските войници са го застреляли, след което са залели тялото с бензин и са го запалили, съобщи министерството. Ведомството е стигнало до този извод въз основа на своя анализ за “разнообразна интелигентност”.

Пхенян не е коментирал случая. Северна Корея е затегнала границите си и се смята, че има въведена политика “стреляй, за да убиеш”, за да предотврати навлизането на коронавирус в страната.

Намерени и екзекутирани

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че служителят работи за риболовния отдел и е бил на патрулната си лодка на около 10 км (6 мили) от границата със Севера, близо до остров Йонпьонг, когато е изчезнал в понеделник.

47-годишният баща на две деца е оставил обувките си и изглежда е взел спасителна жилетка. Смята се, че той се е опитвал да изчезне. Сеул каза, че севернокорейска патрулна лодка по-късно е открила мъжа във водите им, стиснал флотационно устройство и изтощен. Той е разпитван, преди висш служител на Северна Корея да заповяда да бъде екзекутиран. След това севернокорейски войски, снабдени с противогази, изгорили трупа, заявиха служители на южнокорейското министерство на отбраната, които добавиха, че смятат, че това може да е антикоронавирусна мярка.

Южна Корея заяви, че “категорично осъжда подобен брутален акт и настоятелно призовава Север да даде обяснение и да накаже виновните”Кореспондентът на „BBC“ от Сеул Лора Бикер предава, че служителите на Северна Корея може би правят всичко възможно, за да гарантират, че страната остава незасегната от пандемията на коронавируса. Смята се, че властите се готвят за огромен военен парад на 10 октомври по повод 75-годишнината от основаването на управляващата Работническа партия.

Пхенян затвори границата си с Китай през януари, за да се опита да предотврати внасянето на заразата. През юли севернокорейските държавни медии заявиха, че страната е повишила извънредното си положение до максимално ниво.

Командирът на американските военни сили в Южна Корея Робърт Ейбрамс заяви в интервю миналия месец, че Северът е въвел нова “буферна зона” от един до два километра на китайската граница. Той каза още, че Северна Корея разполага със сили за специални операции със заповед да “стреля, за да убие” всеки, който идва през границата.

Когато информираха репортери в четвъртък за последния инцидент, служителите на министерството на отбраната на Южна Корея заявиха, че са направили “задълбочен анализ на разнообразното разузнаване”Но не стана ясно как точно са събрали информацията. Военната гореща линия между Север и Юг беше прекъсната през юни, а междукорейският офис за връзка, изграден, за да помогне на двете страни да комуникират помежду си, беше унищожен от Северна Корея.

Инцидентът в четвъртък би бил вторият път, когато севернокорейските войски застрелват и убиват южнокорейски цивилен. Друг турист от Юга е прострелян от войник на връх Кумганг през юли 2008 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments