Зов за помощ! 11-годишната Микаела страда от тежка форма на епилепсия

0
145
Микаела
Снимка: Фейсбук

11-годишно момиченце от благоевградското село Церово страда от тежка форма на епилепсия. Когато се родила, малката Микаела нямала никакви симптоми на болестта. Според родителите заболяването се отключило след поставянето на една от задължителните ваксини малко след изкарана гнойна ангина. Сега семейството търси помощ за операция на момиченцето в чужбина, пише „Нова телевизия“.

След безпроблемна бременност през 2007 г. Елена Сакова ражда момиченцето. В началото детето расте съвсем здраво и енергично – до третия месец. Тогава детето се разболяло – с наглед тривиалната диагноза „гнойна ангина“. След нея на детето е поставена ваксина срещу тетанус и дифтерия. Дни след задължителната имунизация идва най-страшният ден за семейство Сакови. Привидно здравата Микаела внезапно изпада в шоково състояние.

„Една сутрин посиня в леглото и вече тръгнахме по докторите, докато се установи, че е епилепсия“, разказа Елена.

Вече 11 години почти всеки ден Микаела получава тежки епилептични пристъпи, при които изпада в болезнени гърчове. Момиченцето не може да ходи и да говори. По думите на майка й с навлизане в пубертета вече пристъпите са ежедневни, включва и нови видове и тежки, на някои се налага да се слага диазепан, който да ги спре. Според бабата на детето – Юлия, гърчовете пречат на мозъчната дейност на момичето, тъй като след всеки път то спира да помни това, което е научило.

Близките на Микаела години наред не получават отговор защо детето получава епилептичен пристъп. В семейството друг човек с такива проблеми няма, затова няма как болестта да е наследствена. Съмняват се, че ваксината е причинила тежките увреждания.

„20 дни след ваксината отключи пристъпа. Никой не може да ни каже, може би е случайност“, коментира Елена Сакова.

Надежда за Микаела обаче има. След преглед в турска болница лекарите са преценили, че с операция и поставяне на вагосов стимулатор пристъпите на детето могат да спрат. Интервенцията обаче струва 58 хиляди евро. Досега семейство Сакови са събрали 13 хиляди лева. А родителите й се надяват операцията да се извърши възможно най-бързо, защото пристъпите на детето с всеки изминал ден стават все по-тежки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments