Зона за тийнейджъри заработи в библиотеката в Стара Загора

0
165
Тийн зона на РБ
Тийн зона на РБ "Захарий Княжески". Снимка: Фейсбук

От тази седмица в Регионалната библиотека в Стара Загора работи тийнзона, създадена по идея на библиотекарката Дима Михайлова.

Идеята ми беше тийнейджърите да имат собствено пространство в библиотеката, защото на 14 години те се прехвърлят в отдела за възрастни и така губим голяма част от тях като читатели„, разказва Михайлова пред БНР.

По време на дипломната си работа тя е направила анкета сред подрастващите. „И това, което те поискаха да има – вътре има книги, но не много, тоест, това не е библиотека в библиотеката. По-скоро много хитове, актуални заглавия. Има компютри, има wi-fi. Вътре е топло, уютно е. Има мултимедия. Това е място за срещи. Третото място – не навън, не вкъщи, не в училище. Това е мястото, което те могат да усетят да си е тяхното място. Просто да влязат, да се стоплят и да си заредят телефона. Не е нужно да вземат книга или да четат. Могат просто да общуват един с друг.

Днешните деца намират доста трудно пътя към библиотеката„, признава Дима Михайлова, която работи в Регионалната библиотека от четири години. „И ние, самите библиотекари, трябва да бъдем по-адекватни и да бъдем обучени как да работим с тях, защото работата с деца е най-сложна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments