Златото бележи рекорден ръст – акциите остават нестабилни с влошаването на отношенията между САЩ и Китай

0
99
Злато
Снимка: FreePik.com

Златото достигна исторически високи нива в понеделник, след като влошаването на отношенията между Съединените щати и Китай уплаши инвеститорите и доведе до ръст в търсенето на сигурни инвестиционни алтернативи като ценните метали. Същевременно фондовите борси реагираха с нестабилност малко преди предстоящото обявяване на корпоративните печалби, предава Ройтерс.   


Прогнозите са, че европейските акции ще възстановят част от резките загуби, белязани по време на търговията в петък, като същевременно фючърсите на “Euro Stoxx 50” се повишиха с 0,2%
В Азия акциите реагираха с нестабилност, като ръстът с 10% в цената на акциите на тайванския фондов гигант “TSMC” доведоха до ръст в цените на други технологични компании от региона, което спомогна за закрепването на пазара. За това допринесе и бившият японски индекс на Азиатско-тихоокеанския регион “MSCI”, който отчете прираст с 0,4%.

Ръстът на “TSMC” бе регистриран, след като американският конкурентен технологичен гигант “Intel” публикува информация, че може да се преустанови продукцията на част от своите компоненти, след като отчете изоставане в графика за разработването на последното поколение микрочипове. 

“Производителите на машини за производство на микрочипове може да регистрират спад в търсенето заради “Intel”, но въпреки това както сочи скокът на “TSMC”, пазарите не са песимистични по отношение на полупроводниковата индустрия“, заяви Ясуо Иманака, главен анализатор към „Rakuten Securities“.

На други места бе отчетен известен песимизъм, след като акциите в континентален Китай отстъпиха в голяма степен от ранните си печалби, като в крайна сметка индексът „CSI300“ нарасна с 0,1%, след тежките загуби от петък. Фючърсите на “S&P500” белязаха ръст с 0,4% след оспорвана търговия, докато японският фондов индекс „Nikkei“ намаля с 0,5%.

Цените на световните акции загубиха инертност към края на миналата седмица, след като Вашингтон нареди на китайското консулство в Хюстън да затвори врати, което доведе до ответна реакция от страна на Пекин, изразяваща се в затварянето на американското консулство в Ченду.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отново взе намушка Китай, като заяви, че Вашингтон и неговите съюзници следва да използват „по-креативни и настойчиви начини“, за да принудят комунистическата партия на Китай да промени своите външнополитически похвати.

„Президентът на САЩ Доналд Тръмп същевременно заяви, че китайският президент Си Дзинпин е страхотен лидер. Въпреки това отношението на Помпео остава толкова агресивно, че пазарите започват да се опасяват от по-нататъшна ескалация “, посочи Норихиро Фуджито, главен инвестиционен стратег към “Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities”.

Златото беляза ръст от 1,6% до рекордно високите нива от 1,943 щатски долара за унция, задминавайки пика от септември 2011, след като напрежението в китайско-американските отношения превърна ценните метали в атрактивна безопасна инвестиция, особено за инвеститорите, които са тясно свързани с двете водещи световни икономики.

Благородният метал също подпомогна за въвеждането на агресивни фискални облекчения от цял свят, след като пандемията от новия коронавирус поведе глобалната икономика по пътя на рецесия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments