Златанов: Операцията срещу разпространението на наркотици не е кампанийна, а системна ​

0
215
Антон Златанов
Антон Златанов. Снимка: МВР

„Министерството на вътрешните работи противодейства активно на производството, разпространението и употребата на наркотични вещества. Това е един от основните приоритети, поставен от министъра на вътрешните работи, а и за правителството.“

Това заяви главен комисар Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“. Целта малко преди откриването на учебната година е все по-малко наркотични вещества да достигат до нашите деца.

„Специализирана полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества се провежда в граничните зони от служители на ГДГП. Акцията е стартирала преди месец, и ще продължи. Тя не е кампанийна, а системна. Последната седмица сме в разгара на тази дейност“, добави директорът на „Гранична полиция“. Той уточни:

„Днес ще бъдат унищожени 5 ниви засадени с конопени растения, общо около 100 дка, в землищата на Бургас, Петрич, Струмяни и Златарево. Те са в труднодостъпни места, някои се намират високо в планината. От началото на месеца са образувани 14 досъдебни производства, задържани са осем лица, от които на шестима са повдигнати обвинения.“

Златанов подчерта, че като отбеляза доброто взаимодействие с прокуратурата по тази линия.

От началото на годината, само в граничния район между България и Северна Македония са унищожени около един тон конопени растения в прясно състояние – т.н. „зелена маса“. За последния месец на територията на цялата страна са унищожени около 870 кг растения. Голяма част от реализациите са в резултат на оперативно-издирвателни действия и се задържат лицата, които полагат грижи за тези растения. В други случаи се пристъпва към унищожаване на насажденията, а целта е да не бъдат изсушени и да не достигнат до пазара.

В борбата с наркоразпространението се използват много методи – информация от жителите на съответните населени места, други оперативни източници. Работим в добро взаимодействие с ГДНП, ГДБОП, с областните дирекции на МВР, на чиито територии са граничните зони. Операцията е на територията на цялата страна. Гранична полиция противодейства активно и на трафика на наркотици. Главен комисар Златанов посочи случаите с открита наркооранжерия в частен имот в сграда в Русе и на ГКПП-Капитан Андреево, където беше задържан гражданин с 6 кг хашиш.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments