Журналистката Лияна Панделиева: Правителството трябва да реши какви са истинските функции на полицаите

0
433
Полицейски служител, полицай, МВР, Архив
Полиция. Снимка: МВР

Журналистката Лияна Панделиева коментира във Facebook днешния случай, при който полицай е прострелял смъртоносно младеж. Според нея правителството трябва да реши какви са истинските функции на служителите на реда и да стане пределно ясно, че неподчинението на полицейско разпореждане носи всички последствия от употребата на оръжие. По този повод тя споделя следната публикация:

„Полицай, при изпълнение на служебния си дълг, е застрелял нападател на столичен мол. В България употребата на оръжие от органите на реда се разследва така, сякаш основният заподозрян и потенциален виновник е полицаят.

Помня случай от преди няколко години в малко градче. Куче от бойна порода напада на площадчето пред полицейското управление малко момче. На помощ се притича полицай, който обаче не посмява да извади оръжие, а предоставя на побеснялото куче своите крайници. Той също започва да крещи за помощ и пристига негов колега и той също е нахапан. Накрая местен жител с голяма тояга започва да налага кучето, което скача и върху него, но прътът печели и кучето бяга. В болницата шият детето, двамата полицаи и човека с тоягата.

Защо полицаите не са застреляли песа? Защото знаят какво чудо ги чака за употреба на оръжие.

И един случай от Америка. Преди много години се запознах с голям мъж, канара направо, продавач на битова техника. Той беше бивш полицай, който получаваше нещо като инвалидна пенсия от полицията и завинаги бе напуснал професията. Неговата трагедия бе, че е застрелял три деца на възраст между 13 и 15 години от нашата раса, които открили огън срещу полицаи. Застрелват партньора му, той се прикрива зад тялото му и убива всяко от децата. Не успява да се съвземе – нито от това как е лежал зад трупа на колегата си като прикритие, нито как взима на прицел всяко от момчетата и ги застрелва. Никой обаче не счита, че той е извършил нещо нередно, а следствието приключва само с установяване на фактите.

Страната ни в момента е превърната на полигон за атака от нелегални мигранти. Битовата престъпност все по-често ескалира до жестоки убийства. Полицаите често се правят, че не са видели или разбрали, за да не се налага да взимат светкавични и тежки решения.

Мисля е време правителството да реши какви са истинските функции на полицаите и да е пределно ясно, че неподчинението на полицейско разпореждане носи всички последствия от употребата на оръжие. Така е в държавите, където уличният ред се подчинява на ясни правила.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments