Журналист след срещата в Скопие: Заявката е да се тръгне в бизнес посока

0
9
Кирил Петков и Димитър Ковачевски
Кирил Петков и Димитър Ковачевски. Снимка: Скрийншот "bTV"

След срещата в Република Северна Македония /РСМ/ най-хубавото, което се случи е, че има заявка да се тръгне в бизнес посока, заяви журналистът Георги Милков. По думите му това е така, защото Скопие има връзка с всички останали столици, но без нашата. Според него може да се стигне доста напред ако се построи магистрала, жп линия или тази въздушна връзка тръгне.

Милков се съмнява, че някога ще се изчистят учебниците в Македония от обидните квалификации към българите. Той коментира пред „bTV“:

Много пъти до сега сме виждали заявки от страна на Скопие, след което са били забравени, не са се случвали или се е случвало точно обратното.

Историкът Наум Кайчев е категоричен, че с тази визитата на премиера Кирил Петков в Скопие е показано желание за обновление между двете страни. По думите му най-важното е, че отпадна един от въпросите, които стоят между България и РСМ, той е за името на нашата съседка. Кайчев посочи:

Това е съгласие от страна на нашите съседи, че Македония не е само Северна Македония. След като с Гърция се съгласиха, че има друга Македония – Южна, сега с това фактически се констатира, че има и друга – българска Македония в Благоевградска област. С други думи реално има три Македонии – Пиринска, Южна Македония в Гърция и една трета – държавата Северна Македония.“

Срещата между Кирил Петков и новия премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски се осъществи на 18 януари в Скопие.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments