Жива верига от медицински сестри и лекари блокира движението на столичен булевард

0
444
Протест
Снимка: Гошо Пешов, Национален протест на медицинските специалисти, Facebook

„Здравето не е стока!“

„Достойно заплащане на нощния труд!“

„Пациентът ни е приоритет, той е центърът на нашата грижа!

„Аз протестирам срещу корупционното здравеопазване!“

Това гласяха част от лозунгите на двойния протест на медицински лица пред здравното министерство днес. Бъдещи лекари и медицински сестри се събраха пред сградата на ведомството днес по обяд.

Около 12 часа започна срещата на представителите на медицинските сестри с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Същевременно другите недоволни – бъдещи лекари направиха жива верига и блокираха движението на булевард „Мария Луиза“ и в двете посоки.

Те не са съгласни с предложените изменения за придобиване на специалност. По думите им сцециализантите, които са държавна поръчка, ще бъдат принудени да работят 3 години, след като са завършили в лечебно заведение, посочено от ведомството. Ако не се съгласят с това условие, ще трябва да върнат парите.

Припомняме, че медицинските сестри настояват за стартово възнаграждение равно на 2 минимални заплати. Те не вярват, че заплатите им ще се увеличат с обещаните над 200 милиона лева за болнична помощ в бюджета на здравната каса за 2020-та година.

Срещата на специалистите с министър Ананиев е приключила в около 14 часа. Те обаче отказват отказват да напуснат ведомството и са готови да останат вътре, докато държавата не започне реална работа по реформата в здравеопазването колкото и дълго време да отнеме това.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от