Жителите от региона на Павел баня се вдигнаха на протест заради инвестиционното намерение за химическо производство

0
55
Протест
Протест. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Жителите от региона на Павел баня излязоха на протест тази сутрин заради инвестиционното намерение за химическо производство в Розовата долина на турска фирма, за което Искра.бг вече съобщи. Хората са крайно притеснени, че това ще доведе до замърсяване на водите и почвата.

Протестиращи граждани се събират в село Горно сахране, за да изразят публично своето недоволство. Те са категорично против проекта на изграждането на нова инсталация. Те обясниха, че са притеснени от отровните вещества, които ще се изхвърлят в природата, както и от това, че може да се стигне до производствена авария. Затова те настояват за закриване на предприятието.

Кметът на Горно Сахране Янко Янков подчерта, че това е сърцето на Розовата долина. Именно тук се произвеждат едни от най-качествените продукти и масла. А производството на формалдехид може да окаже пряко влияние върху розовото масло и то вече да не бъде такъв стратегически продукт, предаде „bTV“. Кметът обяви, че екологичните оценки на инвестиционното намерение може да са в норма, но хората са притеснени, че това не отговаря на истината.

Както Искра.бг вече писа РИОСВ-Стара Загора е дала положителна ОВОС на турската фирма, но жителите на района около Павел баня са сформирали Инициативен комитет, който ще обжалва решението в съда. Освен това по информация на депутата Димитър Пашев от ДАНС са се интересували от това както се случва в РИОСВ и миналата седмица са били на място, като са питали именно за тази екологична оценка.

Самият Пашев ще съдейства на недоволните хора за среща със служебните министри на регионалното развитие Иван Шишков и на транспорта Христо Алексиев, защото се оказва, че предприятието е в непосредствена близост до жп линия, а формалдехидът е силно запалимо вещество. Ето какво каза пред Искра.бг за турската фирма Пашев преди броени дни:

„Тя от дълго време се занимава с дейност, която обаче е свързана по-скоро с дървообработване. А предвид настоящото инвестиционно намерение, основна функция на предприятието става химическото производство. Става въпрос за формалдехид и то в особено големи размер и вътре в населено място. Тепърва ще трябва и Община Павел баня да си промени Общия устройствен план, тъй като не е предвидено там да има такава производствена зона, в която да може да се извършва и химическо производство. Така че притесненията на гражданите са много. Свързани са и с огромните обеми вода, които ще се изземват от река Габровница. Става въпрос за 150 000 кубични метра на година. После тази вода, която ще циркулира и ще се замърсява като отпадък, не е ясно къде ще бъде изхвърляна. Не е ясно като се измива самата площадка дали няма да попада това вещество и в почвата. Изобщо много опасности, за които институциите трябва да се погрижат, за да дадат адекватни отговори на гражданите.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments