Жителите на Илинденци протестират срещу поскъпналата със 150% вода

0
77
Вода
Вода. Снимка: Wikimedia commons

Жители на благоевградското село Илинденци протестират срещу увеличението на цената на питейната вода със 150% като отказват да плащат сметките си. Общинският съвет в Струмяни взе решение да излязат от Асоциацията по ВиК и да създадат общинско дружество, пише „БНР“.

От своя страна управителят на ВиК-Благоевград Росица Димитрова обвини местната власт, че манипулира хората и провокира предизборно напрежение.

„Предстоят местни избори. Кметовете се опитват да правят политика с водата“, твърди тя.

От началото на 2019 г. цената на питейната вода, защитена от държавното ВиК дружество пред КЕВР е 1,52 лева. Тя е толкова за всички общини, които членуват в Асоциацията по ВиК, включително и за Струмяни.

Натрупаните задължения за три месеца на потребителите в Илинденци са в размер на 12 000 лева. Това отчете по време на пресконференция Димитрова и предупреди, че може да се стигне до крайни мерки:

„Приканваме нашите потребители да си платят задълженията, след което обаче ще предприемем действия същите да бъдат дадени и на съд.“

Кметът на Струмяни Емил Илиев заяви, че тази цена е непосилна за жителите на общината, в която живеят предимно възрастни хора.

„Цената наистина е убийствена. Търсят се всички възможности, за да се стигне до намаляване на цената“, коментира той.

„Нито кметът, нито общинската администрация на Струмяни е поискала от нас такова плавно увеличение на цената“, заяви управителят на ВиК.

Преди да бъде предоставена на държавния воден оператор, ВиК мрежата в община Струмяни се стопанисваше от дружество за публично-частно партньорство „Стримон“, което обаче от 2010 г. работи без лиценз, призна Илиев.

При инвентаризация на съоръженията от държавното ВиК дружество са установили, че няма разрешителни за водовземане, както и санитарно-охранителни зони, не е правена и дезинфекция на мрежата, а в резервоарите за вода е имало разложени животински видове.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments