Жители на Приморско и Царево написаха „любовно писмо“ до АПИ

0
103

Видео: Zdravko Vasilev, Facebook

„Любовно писмо до АПИ“ адресираха днес жители на Приморско, предаде „NOVA“. В деня на влюбените група от 30 души излязоха на протест с искане за цялостен ремонт на пътя Созопол-Приморско-Царево. Недоволството им е продиктувано от изключително лошото състояние на единствения път, който свързва Созопол със Синеморец.

Жителите на Черноморските общини решиха да отпразнуват деня на любовта като напишат в „любовно писмо“ желанието си да спрат да пътуват по така наречената „отсечка на смъртта“. Едно от лицата на протеста е Здравко Василев, който настоява за пълен ремонт на пътя, включващ разширение и модернизация на пътните платна.

„Последната реконструкция на пътя е правена преди повече от 25 години. От тогава се правят само козметични ремонти, които просто го вкарват в някакво състояние, в което може да се каже, че може да се пътува. Този път е известен като отсечката на смъртта, заради десетките инциденти, станали през годините. Положението е абсолютно нетърпимо.“

От Агенция „Пътна инфраструктура“ излязоха с официално становище на 12 февруари, в което се казва, че в началото на новия строителен сезон e предвиден ремонт на второкласния път Бургас-Царево, включително и на участъка от моста на река Ропотамо до Приморско. Ето какво още казват от АПИ:

„Целта е ремонтът да завърши преди началото на летния туристически сезон и шофьорите да пътуват към Южното Черноморие удобно и безопасно. Предвидените средства за ремонт към момента са 800 хиляди лева. Предстои разглеждането на първия междинен етап от разработката на проекта от Експертен технико-икономически съвет. Въз основа на утвърдения проект след това ще бъде извършена рехабилитацията на отсечката, както и на пътния възел „Черноморец“. Готовият проект ще определи строителните работи, които трябва да се изпълнят, срокът и прогнозната стойност на обекта.“

Единодушно обаче жителите на Царево и Приморско отхвърлиха предложението на Агенцията и обявиха сумата, отпусната за реконструкция за крайно недостатъчна.

„Сумата, която е отпусната тази година за ремонт, е повече от малка–800 000 лв за 50 километра. При положение, че се отпускат 2.5 милиона за един километър магистрала“

Емил Пейчев от Царево също гледа скептично на обещанията за сериозни подобрения на пътната инфраструктура, непосредствено преди летния сезон. И допълва:

„Пътят е пропаднал, осеян е с множество неравности, дупки и е опасен за движението на автомобилите. За 800 000 лв, според мен, единствено ще могат да изметат добре пътя и да почистят банкетите“

Протестиращите ще продължат да настояват участъкът да се рехабилитира основно и да се разшири на четирилентов, за да може всички да пътуват спокойно. Сред протестиращите бяха забелязани и местни общински съветници, които категорично отрекоха присъствието им да е с политически привкус.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments