Жители на Кресна, представители на рафтинг общността и природозащитници излизат на протест пред АПИ

2
350
Спаси Кресна
Спаси Кресна. Снимка: За Земята

От 18:30 часа утре жители на Кресна, природозащитници и представители на рафтинг общността ще се съберат пред сградата на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ на протест срещу разрушаването на Креснеския пролом. Това съобщиха от пресцентъра на екологичното сдружение „За Земята“, припомняйки, че от 16 май багерите са в дефилето, за да дадат старт на строеж, който според тях грубо погазва екологичното законодателство.

„Не искаме да плащаме за това — няма европейски средства, защото Европейската комисия /ЕК/ категорично каза, че трябва нова екологична оценка и маршрут извън дефилето. Въпреки това министърът на регионалното развитие и благоустройство от служебния кабинет — г-н Иван Шишков, е поел нелеката задача да защитава проект, избран през 2017 г., когато под натиска на всички строители на пътища вариантът за дълъг тунел бе отменен. Още тогава, в рамките на обществените обсъждания, местните хора, експерти, еколози, активни граждани, рафтъри заявиха позиции против този вариант през дефилето и разделяне на магистралата. Но правителството не се спря пред нищо — съдбата на Креснеския пролом беше предрешена от тях. Сега искаме да помогнем на г-н Шишков и да кажем истината вместо него“, добавят от организацията.

Протестиращите настояват:

  • Да се разработят равностойно и да се разгледат алтернативи извън Кресненското дефиле;
  • Е-79 да остане локален път.

Жители на Кресна, природозащитници и рафтинг общността искат да зададат следните въпроси на министър Шишков, министър Карамфилова и на президента:

  1. Ще поемете ли персонална отговорност за безвъзвратното унищожаване на едно от най-уникалните места в България и Европа за бъдещите поколения?
  2. Ще поемете ли персонална отговорност за човешките животи, които ще бъдат загубени от един зле измислен проект, от една не-магистрала?
Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
4 месеци по-рано

Аман от саботажи!

Санде
Санде
4 месеци по-рано

тези всички са от гилдията…. ще им спре канчето