Жители на Камено и Българово на протест заради проект за изграждане на крематориум

0
486
Урни
Снимка: Pixabay

Проект за изграждане на крематориум в землището на Камено предизвика недоволството на местни жители. Утре в 08:30 часа сутринта те ще излязат на протест пред общината. По същото време вътре проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане. Инсталацията е на стойност 3 милиона и 200 хиляди евро. А самият проект се очаква да бъде около 7-8 милиона лева. Капацитетът на инсталацията е изгаряне на 7000 трупа годишно. Инвеститорът е Кристиян Киров.

В протеста ще се включат и жители на Българово, съобщи пред Искра.бг Тодорка Стоянова. Тя обясни, че местните хора се притесняват, че крематориумът може да се използва и за изгаряне на отпадъци. И допълни:

„Проектът ще бъде реализиран на парцел, който е на около 2 километра от жп гарата в Българово и на около километър от Камено. Изтъква се и близостта с магистралата. Ние като жители не желаем това нещо тук да се прави. Обясняват ни колко работни места щели да се открият и да сме видели в цяла България какво ставало в момента. Ние сме против, защото това са около 7000 трупа годишно и тук ще хвърчат катафалки постоянно. Освен това, както се горят трупове, сигурно ще започнат да се горят и боклуци. Това става повсеместно, защо да не се случи и тук?“

Пред Искра.бг инвеститорът Кристиян Киров категорично отхвърли възможността в крематориума да се горят и отпадъци. Ето какво още каза той:

„Никакви основания нямат притесненията на хората. Всички техни притеснения не тръгнаха по естествен път. Ние все още не сме имали шанса и възможността да отидем и да представим проекта. Това ще се случи утре. Недоволството дойде преди това, тоест хората са недоволни, но още не знаят от какво. Причината за това е, че имаше няколко човека, които злоупотребиха с това, че хората не знаеха какво е инвестиционното намерение, а в малкото населено място е много лесно да отидеш и да настроиш хората, особено когато използваш такива лоши и страшни неща като горене на боклук. Няма как да си позволя такова нещо в инсталация за 3 милиона евро. Няма как да сложа нещо друго вътре, защото ще я съсипя.“

Местните жители се притесняват още, че крематориумът ще окаже влияние върху туризма и чистотата на въздуха в района. Според инвеститора обаче твърденията на хората са неоснователни, защото изгарянето на трупове е много по-екологично чист способ, отколкото загробването им.

Ако крематориумът бъде изграден, той ще бъде четвъртият в България. Другите три са в София, Пловдив и Варна. Към настоящия момент се изгарят около 10 000 трупа годишно, които се разпределят между тях.

Ако проектът за изграждането на крематориум в Камено бъде одобрен, плановете на инвеститора са той да заработи през 2021 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments