Жители на Големо село алармират: Има сяра и прах във въздуха край ТЕЦ „Бобов дол“

0
73
ТЕЦ
ТЕЦ "Бобов дол". Снимка: Искра.бг

От края на миналата седмица във въздуха в района на ТЕЦ „Бобов дол“ се усещат сяра и прах. За това алармираха живеещите в близкото Големо село. От централата коментират пред „БНТ“, че миризмата се дължи на високите температури и твърдят, че няма опасност за жителите в района.

Същевременно местните твърдят, че градините им са изсъхнали, качеството на въздуха е лошо и по откритите повърхности в селото има фини прахови частици. По-възрастните от тях споделят, че заради мръсния въздух, внуците им не идват в селото през лятото.

Кметът на селото Васил Васев отчете, че от екоминистерството са поставили подвижна станция, която да следи за чистотата на въздуха. През изминалия петък обаче тя е регистрирала опасно завишени нива на серен диоксид.

„Министерството на околната среда и водите го виждат. Те постоянно го наблюдават и се вижда. Ние се чухме и с тях. Те ме попитаха какво се случва. Работи ли ТЕЦ-ът, казвам – да, работи. Има много завишени стойности.“

От ТЕЦ „Бобов дол“ твърдят, че серният диоксид във въздуха е в резултат на високите температури през изминалата седмица и ниското атмосферно налягане. По този начин изпусканите вещества от комините вместо да се разсейват от вятъра, падат в района около централата.

Изпълнителният директор на ТЕЦ-а инж. Любомир Спасов смята, че проблемът не е толкова сериозен, колкото е бил експониран.

„Това беше само в петък. Към момента и тогава включително, нашите изпускащи устройства на серния диоксид е в нормите в границите, които имаме право да изпускаме.“

Главният еколог на Централата Илка Зарева допълни, че при техния мониторинг на съоръженията и атмосферния въздух, не са регистрирани надвишени норми.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments