Жители на Българово излизат на трети протест. Проблемите им все още не са решени

0
213
Протест
Протест. Снимка: Личен архив

Жители на Българово ще излязат на трети голям протест тази събота, 22 април. Той ще се проведе в 10:00 часа на кръстовището на улица „Обходна“ и улица „Първи май“. Негов организатор отново е сдружението „Бъди буден“. То е създадено с цел да защитава интересите и правата на гражданите и жителите на град Българово, Община Бургас.

Пред Искра.бг зам.-председателят на „Бъди буден“ Тодорка Стоянова съобщи, че след първите два протеста управляващите на Община Бургас са поискали от недоволните граждани да им изложат своите конкретни искания. Те са го направили и то съвсем официално. След това е последвала и среща в Общината. На нея са били дадени от местната управа и конкретни обещания за изпълнение на описаните точки.

В исканията се посочва, че протестиращите настояват за изграждане на пречиствателна станция и завършване на канализацията в града. Освен това те искат цялостно да бъдат ремонтирани улици и тротоари, по които има вече изградена канализация. Тоест, там да бъде положен асфалт, да бъдат направени качествени тротоари, да се положат плочи по тях, както и да се подмени осветлението на улиците. Недоволните жители на Българово искат да имат и съвременна детска площадка, както и да се изградни игрище-спортен кът за малчуганите.

Гражданите предлагат ремонтите да започнат от улица „Обходна“, защото по нея има напълно изградена канализация. Но какво се получава впоследствие? През декември 2022 година наистина стартира ремонт на въпросната улица „Обходна“. Но, както е видно от приложените по-долу снимки, той се изразява единствено в кърпежи на дупки. Тодорка Стоянова го определи като „абсурден“ и обясни, че до момента нито кметът на град Българово Йордан Йорданов, нито кметът на Община Бургас Димитър Николов са дали отговор кой е наредил подобно „безумие“. Това също е предпоставка жителите на града отново да излязат на протест тази събота.

В казуса с лошата инфраструктура на Българово има много важен момент, който коментира пред Искра.бг Тодорка Стоянова от сдружение „Бъди буден“. Тя съобщи, че са входирали официално запитване до Община Бургас по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ какви предложения е отправил кметът на Българово Йордан Йорданов. Официално им е било отговорено, че той не е поискал нито една цялостна реконструкция на улица в града.

Освен това в началото на тази година местните власти са имали право да кандидатстват с малки проекти по ПУДООС, като максималната стойност по тях е била 15 000 лева. Йорданов се е обърнал към сдружението, от което са разработили четири проекта за озеленяване и площадки. Сега те отново са отправили официално запитване по ЗДОИ до Община Бургас дали изобщо някой от тези четири разработени проекта е бил входиран и подаден към ПУДООС за одобрение и финансиране.

На въпрос на Искра.бг дали всички жители на град Българово подкрепят недоволството и организираните протести Тодорка Стоянова ни разкри, че в момента се прави опит хората да бъдат разделени, зад който тя подозира, че стоят управляващите на местно ниво. На жителите на Българово се внушава, че членове на сдружението имат политически амбиции, а техен представител има намерение да се кандидатира за кмет на града. Стоянова бе категорична, че това не отговаря на истината и те работят само и единствено в полза на гражданите с цел да бъдат разрешени техните дългогодишни проблеми.

А от самото сдружение подчертаха, че няма да спрат с протестите докато исканията им не бъдат изпълнени, защото ситуацията в град Българово е критична и изисква бързи и адекватни мерки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments