Жилищата в София са поскъпнали двойно за 4 години

0
112
Строителен обект
Снимка: Искра.бг

Жилищните имоти в София поскъпнаха с 48,6% за четири години. Столицата е на първо място сред големите градове в класацията за увеличение на цените на жилищата по информация на вестник „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с 43,3% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо – с 50,6%.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с увеличение на цените на имотите с близо 48% за период от четири години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 53,1% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 45,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където увеличението на цените на имотите за периода  прогресира с близки темпове – с 34-37%.

На трето място в общата класация се нарежда град Стара Загора с имотен ръст на цените от 37,3%, следвана от Русе и Варна.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с 54,2%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване и развитие на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с близо 32%, сочат данните на националната статистика.

Във Варна цените на новите апартаменти са поскъпнали с 24,1% за периода, а при съществуващите увеличението на цените е много по-голямо – с над 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с над 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,2%.

Най-малко поскъпване на имотите има в Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 20,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 12%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо – с 29,3%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 35,5% като при движението на цените на новото и старото строителство има малка преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 37,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 31,8%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments