Жени Начева: Все още не е взето решение за спиране на плановите операции в цялата страна

0
81
Операция
Снимка: Pixabay

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева съобщи, че все още не е взето решение за спиране на плановите операции в цялата страна от утре. Въпросът се обсъждал, защото данните за заболеваемостта в различните области били много различни. Местният подход щял да бъде водещ при взимането на решения, обясни тя пред „БНР“.

По нейните думи здравната система била обезпечена с достатъчно медицински кадри и финансово за преодоляване на пандемията. В момента нямало недостиг на легла за пациенти с COVID-19. В болниците, където те били запълнени, нуждаещите се от лечение били пренасочвани към други здравни заведения.

Начева каза още, че доставките на ваксини се планирали така, че да има осигурена втора доза за гражданите, на които вече е била поставена първата. Зам.-министърът каза още, че за да може една ваксина да се използва у нас, тя трябва да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Едва след това могат да започнат преговори за сключване на договори и доставки.

Що се отнася до идеята за взимане назаем на препарати от Франция и Германия разговорите все още се водели.

Начева коментира и т.нар. „зелени паспорти“, които Европейската комисия иска да създаде за ваксинираните граждани. По нейните думи в момента се работело по сертификата при имунизиране. Този въпрос има няколко аспекта: политически, правен, медицински и етичен. Причината е, че не трябва гражданите, които не желаят да се ваксинират, да бъдат дискриминирани. По нейните думи не трябва за тях да се налагат забрани за пътуване и влизане в други държави.

Очаква се на 17 март да бъде публикувано законодателното предложение на Европейската комисия за зелените паспорти, след което ще започнат дебатите по него.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments