Жена спечели картина на Пикасо на стойност 1 милион евро от благотворителна томбола

0
132
Пикасо 1921
Снимка: Wikimedia Commons

Италианката е спечелила картината на Пабло Пикасо, оценена на стойност от близо 1 милион евро, след като е получила билета за томболата като подарък, пише „BBC“.

Печелившият билет е бил изтеглен в Париж по време на търг на живо на аукционната къща “Christie”Томболата е била част от набирането на средства за благотворителната организацията “Care”, което бе отлагано два пъти – един път, за да се привлекат повече средства от билета и втори път заради мерките за ограничаване на заразата от коронавирус. 

Творбата е натюрморт от 1921 годинаТя е относително малка по размери – 23 см. на 46 см., като изобразява абстрактна композиция от чаша абсент и вестник, положени на маса. 

Томболата е събрала за благотворителната организация общо 5,1 милиона евро от продажбата на общо 51 000 билета на стойност 100 евро всеки. Около 29% от билетите са продадени във Франция, следвана от Щатите и Швейцария. 

От организаторите са обявили, че 4,2 милиона евро от събраните средства ще се използват за пречистване на водата в училища и села в Мадагаскар, Мароко и Камерун

Давид Нахмад – милиардерът колекционер от Мароко, който е предоставил картината на Пикасо, ще получи за нея 900 000 евро. Той също така е дарил 100 000 евро на “Care”, обявиха от организаторите.

Пикасо би оценил подобна инициатива, тъй като самият той е имал силен интерес в хуманитарните дейности и подкрепата на социални каузи”, коментира за новинарската агенция “Reuters” организаторът на лотарията Пери Кохин.

“Пандемията от коронавирус ни показа колко важно е да си мием ръцете, като това може да се случи само с чиста вода”, коментира Кохин.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments