Жена с две матки, две влагалища и липсващ бъбрек роди здраво дете

0
365
Майчин дом - София
Майчин дом-София. Снимка: Архив

Млада жена с изключително рядка анатомична малформация роди здраво момиченце в СБАЛАГ „Майчин дом“ в София, предадоха от здравното заведение.  Случаят е уникален по рода си за медицинската практика не само у нас, но и в света. 26-годишната пациентка е с две матки, две маточни шийки, две влагалища и липсващ бъбрек. 

През 2018 година жената е диагностицирана с инвазивен карцином на едната маточна шийка. Още тогава лечението й е поето от високоспециализирания екип в СБАЛАГ „Майчин дом“, в който участват доц. Божидар Славчев, проф. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева.

Извършена е единствена по рода си операция за цялостно премахване на маточните шийки, лимфна дисекция и поставяне на абдоминален серклаж, като същевременно се съхраняват детеродните способности на пациентката. Лечението й преминава успешно и в началото на тази година забременява.

В 33-тата гестационна седмица на бременността днес екипът, грижил се за жената вече две години, извършва цезарово сечение. Операцията е преминала успешно и безпроблемно, като майката и бебето са в добро състояние, предаде „dnes.bg“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments