Жена от Русе осъди застрахователна фирма за 67 000 лева

0
1394
Пари
Снимка: Pixabay

Окръжен съд–Русе осъди ЗД „Бул Инс“ да заплати на пострадала при катастрофа жена, обезщетение в размер на 67 000 лева за претърпените неимуществени вреди, 212,16 лева имуществени вреди, както и разноските по делото, съобщиха от правосъдното ведомство.

На 06 септември 2016 година около 18:40 часа съпругът на Н. П. управлявал автомобила им „Нисан Алмера“ по пътя Бяла-Попово. Жената се возела на предната седалка. В землището на село Бистренци колата навлязла в лентата за насрещно движение и ударила челно приближаващия „Рено Сценик“. Водачът на „Нисан“-а починал на място, а Н. П. била откарана в болница с множество тежки увреждания – остър перитонит, политравма, контузия на глава, корем, разкъсно-контузни рани по лице, травматична перфорация на тънко черво, фрактура на лява подбедрица.

Спешно й била извършена коремна операция, а на 14 септември същата година била преведена в Отделение „Ортопедия и травматология“, където също претърпяла операция на крака. От лечебното заведение била изписана на 22 септември 2016 година, но състоянието й продължавало да бъде тежко. Повече от два месеца не можела да става, а след това правила само по няколко крачки с патерици. Лицето й било обезобразено. Изминали повече от половин година, докато започне подобряване на състоянието й.

Всичко това я мотивирало да поиска от съда да бъде осъдена застрахователната компания, в която била сключена застраховка „Гражданска отговорност“ на „Нисан“-а. Според ЗД „Бул Инс“, ако ищцата била спазила правилата на ЗДвП, не би се стигнало до настъпване на вредоносния резултат или най-малкото до тези последици.

След разпит на трима свидетели и приетата комплексна експертиза Окръжен съд–Русе прие за установено, че Н.П. е била с поставен предпазен колан в процесната катастрофа, вследствие на която й е било причинено разстройство на здравето, временно опасно за живота и трайно затрудняване на движенията на ляв долен крайник.

От свидетелските показания е видно, че жената в известен период е трябвало само да лежи и да се храни само с течна храна заради коремната операция. Нейна близка поела изцяло грижите за нея – лична хигиена, обличане, обслужване. Освен болките в крака, гърба и главата, Н.П. се притеснявала и за психическото си здраве, за това как ще издържа семейството си, след като е останала сама.

За обезщетяване на така претърпените неимуществени вреди, предвид интензитета на болките и техния продължителен период, необходим за възстановяване на ищцата, свързаните с възстановяването обичайни сътресения и неудобства в житейски план, както и настъпилите впоследствие допълнителни здравословни увреждания, Окръжен съд–Русе определи за справедливо обезщетението за неимуществени вреди в размер на 67 000 лева. В пълния заявен размер от 212,16 лева е присъдено обезщетение за имуществените вреди – лекарства и медицински консумативи.

Решението на Окръжен съд–Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments