Жена от дом за възрастни хора в Русе е в гладна стачка – иска да излиза навън

0
561
Дом Възраждане Русе
Снимка: Скрийншот от Google Maps

230 възрастни хора, настанени в дом „Възраждане“ в Русе, са се оказали затворници на социалното заведение, съобщиха от „БНТ“. Една от жените е обявила гладна стачка в знак на протест.

Те не са излизали от сградата повече от четири месеца, след заповед на министъра на здравеопазването и разпореждане на Общината. Това е и поводът за недоволството им. Забранени са посещенията и на външни лица от средата на март насам.

Здравка Минчева, която е в гладна стачка, подчертава, че живущите там не са душевно болни. От невъзможността да напускат сградата мускулите им вече атрофирали. Жана Неделчева допълва думите ѝ като заявява, че възрастните били оставени да умират „бавно, бавно, но сигурно“.

От 15 юли хората са получили позволение да се разхождат от 15:30 до 17:00 часа в двора на социалното заведение. Това време било обаче прекалено малко и неподходящо поради горещините.

Началникът на отдел „Социални дейности“ в Община Русе Катя Петрова обясни рисковете от това възрастните хора да бъдат допускани да отиват дори само до магазина. От Общината обсъждали с ръководството на дома възможността да се увеличи часовият прозорец за разходки на възрастните и да им се даде шанс да излизат в двора сутрин, когато е по-хладно. Това обаче трябвало да се координира внимателно, за да не се засичат хората с доставчици или хора, зареждащи Дома с продукти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments