Жена е починала от COVID-19 заради нехайство в частен дом

0
213
Дом за стари хора Брезник
Снимка: Дом за стари хора "Четири сезона"

Роднини на починалата 84-годишна жена обвиняват ръководството на дом за стари хора в Брезник. Пенсионерката е починала от COVID-19, след като се е заразила от персонала. Въпреки че е имала симптоми, тя е била настанена в болница чак след настояване от страна на дъщеря й. Райна Николова обясни пред „NOVA“:

„Моята майка сподели с мен, че има неразположение. Това се случи в началото на януари и имаше много почивни дни. Каза ми, че от персонала са се опитали да преборят симптомите с лекарства. Била е прегледана от лекаря, който обслужва дома. Той каза, че трябва да бъдат направени кръвни изследвания. Аз сметнах, че е възможно тя да е болна от COVID-19. Направиха й антигенен тест, който излезе отрицателен. За съжаление състоянието й започна да се влошава.“

След като е видяла майка си в това състояние, тя е поискала да бъде прегледана в друго лечебно заведение. Пенсионерката била откарана в Инфекциозна болница в София. Още на другия ден се е оказало, че тя е положителна за COVID-19. По думите на Райна медиците в болницата казали, че нейното състояние е било от доста дълго време. Дъщерята уточни:

Самата терапия на лечението не беше провеждана добре. Имало е дни, в които не са й били давани лекарствата по рецептурна книжка. Някои лекарства са напълно игнорирани и сменени. Давани са лекарства, които не са съвместими с нейното състояние“.

Проверка на РЗИ установила доста нарушения в това число, че персоналът нямал достатъчно предпазни средства и хигиената в сградата е била на много ниско ниво. Един санитар е трябвало да чисти всички помещения и да обслужва общо 100 души. Проверяващите са категорични:

В дома са установени редица нарушения. Няма коментар за състоянието му. Обяснението на собствениците е, че много хора са напуснали, а други са болни“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments