Жега в Ирак: Прекъсвания на електрозахранването предизвикаха протести

0
50
Електричество
Снимка: Pixabay

Mащабни прекъсвания на електрозахранването в различни точки на Ирак породиха недоволство вчера на фона на жарките летни температури. Проблемът е причинен от повреда на главен електропровод, предават местните медии. Столицата Багдад и южните провинции са особено силно засегнати. Гневът на гражданите бързо прерасна в протести, като голям брой недоволни потребители на услугата излязоха по улиците, скандирайки, пише „BBC“.

По-рано тази седмица министърът на енергетиката на Ирак Маджед Махди Хантуш подаде оставката си след политически натиск, създаден в резултат на многократно спиране на тока в цялата страна. Управляващите посочиха редица причини за продължителните смущения като терористични атаки срещу електропроводи, недостиг на гориво за захранване на електроцентралите, както и спиране на енергийните доставки от съседен Иран. Силно ощетен от наложените американски икономически санкции, Иран оказва натиск върху иракското правителство да уреди неплатените сметки за електроенергия.

Днес премиерът на Ирак Мустафа Ал-Кадхими обяви спешни стъпки за справяне с мащабните прекъсвания на електрозахранването. В изявление той обясни, че ще сформира извънредна комисия в подкрепа на Министерството на енергетиката, като добави, че чрез този ход ситуацията ще бъде овладяна адекватно.

В повечето засегнати области смущенията са започнали още от вчера вечерта, съобщи телевизионната мрежа „Alsumaria“. Тревожен е фактът, че това се случва на фона на екстремната гореща вълна, която връхлетя страната, като най-високите температури достигнаха до 52 градуса. Властите в провинциите в южната част на страната разпоредиха съкращаване на работното време на голяма част от търговските обекти, позовавайки се на предупрежденията за опасно горещо време.

Ирак продължава да се бори със сериозен недостиг на електроенергия, особено през лятото, като проблемът се  задълбочава с всяка следваща година заради конфликт със САЩ. Анализаторът на „BBC“ за Близкия изток Алън Джонстън заяви, че електроснабдителната мрежа на Ирак е в окаяно състояние от години насам, главно поради лошо управление и корупция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments