„Жандармерията“ за обвиненията за неправомерно използваната сила срещу граждани и журналисти

1
958
Снимка: Фейсбук, Жандармерия, Станчо Станчев
Снимка: Фейсбук, Жандармерия, Станчо Станчев

След сигналите и кадрите с полицейско насилие. От Дирекция „Жандармерия“ отговарят на обвиненията за неправомерно използвана сила срещу граждани. От Дирекцията отричат да е имало служители на протеста, които не са били обозначени. По думите им всеки униформен има номер. Инсп. Николов подчерта, че се разграничават от действията на насилие от техните колеги:

„Искам да подчертая, че в нашата служба ежемесечно има обучения и се стремим да спазваме правилните тактически и законосъобразни действия. Точно в тази вечер мисля, че си свършихме работата в максимално добра степен.”

„Ние не може да говорим от името на колегите, които са го извършили това нещо. Ние сме тук да разкажем за нашите действия и за всичко, което се случи срещу нас. Показваме и част от оборудването, което е пострадало – каските, щитовете. На всеки един служител на Дирекцията има надпис „Жандармерия”. Всички имат индивидуални предпазни средства. Всяка служба има човек, който има индивидуална камера и прави записи постоянно по време на протеста“, коментира ст. инсп. Русков пред „NOVA“.

По думите му водометната машина е най-безболезненото помощно средство, което използва МВР. Той обясни, че водната струя оказва единствено и само психическо въздействие срещу протестиращите.

„Идеята е те да се отблъснат само от вида на водата, за да няма съприкосновение между полицаите и протестиращите. Тя беше използвана на 1/3 от максималната ѝ мощност”, категоричен бе ст. инсп. Русков.

„Аз бях на първа линия и още в началото бях ударен с камък в интимната област. Паднах на земята, един от колегите ме видя и ме издърпа назад”, каза мл. инсп. Александър Върбев. След протеста той е хоспитализиран за два дни.

„Лично аз не съм станал свидетел на полицейско насилие. При активния способ за изтласкване на тълпата, ние не сме оказвали никакво физическо съприкосновение с протестиращите”, посочи от своя странаинсп. Панов, дирекция „Жандармерия”.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Бай Михаля
Бай Михаля
7 дни по-рано

Всички знаем че провежданите „обучения“ са копане на градунки, строене на кафези за фазани, изхвърляне на стари мебели и всякакви строителни дейности дори заплатени с извънреден труд