Жандармерията се обучава в антитерор, подготвя се за обединение със СОБТ

0
1197
Акция на ГДБОП
Снимка: МВР

В Министерството на вътрешните работи ще бъдат направени промени. Част от жандармеристите преминават през допълнителна подготовка в СОБТ. Така ще се съставят специални патрули, които ще са готови да действат съвместно с командосите ни при терористични нападения, заплахи и кризи със заложници. Очакванията са те да се превърнат в полицейската структура, която ще обединява баретите и жандармерията.

Новото елитно звено е част от измененията в закона за МВР, гласувани на първо четене в парламента.

Какви са тайните при обучението по антитерор?

Патрулите по антитерор се обучават според различни сценарии за извършване на престъпление. Част от тях включва преследване на терористи, стрелба, бягство на заподозрени, опит за взрив, барикада в изоставена или в обществена сграда.

Директорът на Дирекция „Жандармерия“ Красимир Добрев коментира за „бТВ“, че специализираните звена се подготвят спрямо качествата на служителите – физическа подготовка, умения за боравене с оръжие.

Командирът на СОБТ към МВР Георги Гайков добави, че те ще придобият знания как да действат в тактическа формация и да имат контрол в средата около тях, както и да използват прикритията, предоставени от самия терен, да комуникират и да взаимодействат с останалите на терен.

През последните 2 години в страната има много служители, които са преминали през това обучение.

Жандармеристът Димитър Игнатов сподели, че се обучава как да неутрализира масов убиец, който се намира в градска среда, как да се движи в екип и как да реагира

Според Никола Табаков, който също работи в Дирекция „Жандармерия“, в критична ситуация най-важно е да знаят как да се прегрупират, да обезопасят мястото, където е заплахата и да я неутрализират.

Обучението преминава през няколко етапа, то е рутинно и се прави от 2 години след разпореждане на министъра на вътрешните работи. Най-важното за групите по антитерор е да работят екипно, да разпределят задачи и да са подготвени за неочакван сценарий.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от