Земята има нова временна мини-луна

0
194
Космос
Снимка: Pixabay

Това не е Луната, но можете да я наричате мини-луна. Земята е уловила мъничък предмет и го е извадила на орбита, съобщава “CNN”.

Астероидът, известен като 2020 CD3, е само вторият, който се върти в орбитата на Земята. И въпреки че няма да се задържи дълго, този астероид действа като временна мини-луна, която се върти около нашата планета.

Откритието е направено от Каспър Вирхос и Теодор Пруин, специалисти, които се занимава с изследването на небето на Каталина. Това е проект, финансиран от НАСА в Лунната и планетарна лаборатория на университета в Аризона в Тускон, Аризона.

Проучването е подкрепено от Програмата за наблюдение на околоземни обекти, която се отчита в Координационния офис на планетарната отбрана на НАСА. Специалисти от Каталина помагат на НАСА да открива и проследява близки до Земята обекти, които биха могли да бъдат потенциално опасни за планетата ни.

В този случай те се натъкнаха на естествен спътник, който беше изтеглен в орбитата на Земята преди три години.

 

Във вторник Центърът за малките планети на Смитсоновската астрофизична обсерватория обяви обекта за реален. MPC е “единственото световно място за получаване и разпространение на позиционни измервания на малки планети, комети и външни неправилни естествени спътници на основните планети.”

“Интеграциите на орбитата показват, че този обект е временно свързан със Земята”, се казва в съобщението на сайта агенцията. “Не е намерена връзка с известен изкуствен обект. Силно се насърчават допълнителни наблюдения и динамични проучвания”, допълват учените.

Вероятно астероидът е между 6,2 фута (2 м) и 11,4 фута (347 м) в диаметър, съобщиха изследователите в „Туитър“.

Първият известен астероид в орбитата на Земята – астероид 2006 RH120, е открит с помощта на изследването на небето на Каталина през септември 2006 г. Той е известен сред астрономите като ВЗО или “временно заловен обект”.

“Историята за 2006 RH120 не противоречи на откритието на учените, тъй като орбитата му изглежда подобна на някои ракети за усилване от епохата на Аполо, и затова някои изследователи на Космоса смятат, че може да е изкуствен обект”, според уебсайта на проучването.

С увеличаването на възможностите на проучванията е вероятно в следващите години да бъдат открити още подобни обекти около Земята, което ще позволи по-доброто дефиниране и характеризиране на този вид обекти, които се въртят около нашата планета.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments